Antena Căutare

Candidați alegeri europarlamentare 2019. Vezi listele complete PSD, USR-PLUS, PNL, ALDE, PMP

Candidați alegeri europarlamentare 2019. Principalele partide și formațiuni politice și-au anunțat public lista de candidați pentru alegerile europarlamentare. Vezi listele PSD, USR-PLUS, PNL, ALDE, PMP și tot ce trebuie să știi despre alegerile europarlamentare în România.

Galerie
Alegeri europarlamentare 2019

Candidați alegeri europarlamentare 2019. Principalele partide și formațiuni politice și-au anunțat public lista de candidați pentru alegerile europarlamentare. Vezi listele PSD, USR-PLUS, PNL, ALDE, PMP și tot ce trebuie să știi despre alegerile europarlamentare în România.

Alegerile europarlamentare 2019 se desfășoară, în România, în data de 26 mai.

Alegerile europarlamentare din mai 2019 vor avea ca rezultat un Parlament European cu 705 membri, faţă de 751 în prezent. Diferenţa este dată de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană - dintre actualele 73 de mandate europarlamentare deţinute de britanici, 46 vor dispărea, iar celelalte 27 vor fi repartizate acelor state membre care sunt subreprezentate în legislativul UE. Astfel, după alegerile europarlamentare din 2019, România va avea 33 de reprezentanți în Parlamentul European.

Candidați europarlamentare 2019 -Cine participă la alegerile europarlamentare?

Articolul continuă după reclamă

La alegerile 2019 participă partidele politice naționale, dar, odată aleși, majoritatea deputaților PE aleg să devină membri ai grupurilor politice transnaționale. Cele mai multe partide naționale sunt afiliate la un partid politic paneuropean. Prin urmare, cea mai importantă întrebare în seara alegerilor este care dintre aceste grupări europene va exercita cea mai mare influență în cursul următorului mandat.

Candidați alegeri europarlamentare 2019. Vezi listele complete PSD, USR-PLUS, PNL,  ALDE, PMP

Rezultate alegeri europarlamentare 2014

Liste candidați alegeri europarlamentare 2019

Principalele partide și formațiuni politice și-au anunțat public lista de candidați pentru europarlamentare

  • Listă candidați PSD europarlamentare 2019

Lista candidaților PSD la alegerile europarlamentare 2019 a fost aprobată de Comitetul Executiv Național al PSD și a fost făcută publică de președintele partidului, Liviu Dragnea, în cadrul unei conferințe de presă. Primele trei nume din lista PSD sunt Rovana Plumb, Carmen Avram și Claudiu Manda. Vezi aici: Lista PSD alegeri europarlamentare 2019.

  • Lista candidați USR-PLUS europarlamentare​ 2019

La sfârșitul anului 2018, USR -Uniunea Salvați România - a anunțat lista candidaților USR la alegerile europarlamentare 2019. Ulterior însă, PLUS - formațiunea politică condusă de Dacian Cioloș - și USR au decis formarea Alianței 2020 USR-PLUS, urmând ca cele două partide să candideze în comun la alegeri europarlamentare, dar și la alegerile parlamentare din 2020. Primul nume de pe lista USR-PLUS este fostul premier Dacian Cioloș, urmat de Cristian Ghinea și Dragoș Nicolae Pîslaru. Vezi aici: Listă USR-PLUS alegeri europarlamentare 2019

  • Listă candidați europarlamentare PNL

Lista PNL la alegerile europarlamentare a fost prezentată după mai multe amând\ări, iar Rareș Bogdan este în fruntea listei de candidați. Pe locul al doilea în lista de candidați a PNL pentru alegerile europarlamentare 2019 este primarul din Alba-Iulia, Mircea Hava, iar pe al treilea - purtătorul de cuvânt al PPE, eurodeputatul Siegfried Mureșan. Vezi aici: Lista PNL pentru alegerile europarlamentare 2019

  • Lista candidați PMP alegeri europarlamentare 2019​

Fost președinte al României și actual președinte de onoare al PMP, Traian Băsescu este cel care deschide lista candidaţilor PMP la alegerile europarlamentare 2019. Pe locul doi se află Eugen Tomac, președintele Partidului Mișcarea Populară. Vezi aici: Lista PMP alegeri europarlamentare 2019

  • Listă candidați ALDE alegeri europarlamentare 2019

Lista cu candidați ALDE la alegerile europarlamentare 2019 este deschisă de Norica Nicolai, actual europarlamentar ALDE, urmată de Daniel Barbu, fost președinte al AEP și Renate Weber, la rândul ei europarlamentar. Vezi aici: Lista ALDE europarlamentare 2019

  • Listă candidați indendenți alegeri europarlamentare 2019

În competiţia alegerilor pentru Parlamentul European sunt înscrişi şi şapte candidaţi independenţi: Ana-Daniela Dobre, Octavian-Iulian Tiron, Gregorian Carmen Tudoran, George-Nicolae Simion, Peter Costea, Gabriela-Ştefania Nuţ, Luminiţa Velci.

  • Listă candidați Pro România

Pro România are 33 de candidaţi pe lista validată de BEC. Pe primul loc este preşedintele partidului Victor Ponta - care a spus însă că nu va merge în Parlamentul European. El este urmat de comisarul european Corina Creţu, fostul prim-ministru Mihai Tudose şi fostul premier al Republicii Moldova Iurie Leancă. Pe locurile următoare sunt Geanina Puşcaşu, Gabriela Podaşcă, Cristian Cosmin, Ioana Petrescu, Mihai Sturzu şi Ionela Danciu. Listă candidați ProRomânia europarlamentare 2019

  • Listă candidați UDMR europarlamentare

UDMR are în total 43 de candidaţi. Lista Uniunii la alegerile pentru Parlamentul European este deschisă de actualul eurodeputat Iuliu Winkler, urmat de preşedintele FUEN, Lorant Vincze, pe ultimul loc fiind preşedintele formațiunii, Kelemen Hunor. Lista completă a candidați UDMR europarlamentare 2019

  • Listă UNPR alegeri europarlamentare

UNPR a depus la BEC o listă de 43 de candidaţi, deschisă de Ilie Năstase și Anghel Iordănescu. După ce Sebastian Ghiță s-a retras din cursă, președintele PRU, Bogdan Diaconu, este pe primul loc al listei formațiunii pentru alegerile europene.

Prezența la vot la alegerile europarlamentare

Ultimele alegeri europarlamentare au avut loc în 2014, când prezența de vot, în România, a fost de numai 32,44%, în timp ce în alte țări precum Belgia, Luxemburg, Malta au avut prezență la vot de aproximativ 80% sau mai mult.

Este adevărat că România nu este codașă în ceea ce privește prezența la vot la alegerile europarlamentare, ultimele locuri fiind ocupate de Slovacia (cu 13,05%), Cehia (18.20%) și Polonia (23, 83%), dar se situează sub media europeană de 42, 61%.

Candidați alegeri europarlamentare 2019. Vezi listele complete PSD, USR-PLUS, PNL,  ALDE, PMP

Prezenta la vot la alegerile europarlamentare

De ce este important să votăm la alegerile europarlamentare 2019

3 motive pentru care participarea la vot la alegeri europarlamentare 2019 este importantă:

  • prin prezența la vot îți exprimi punctul de vedere cu privire la direcția pe care UE trebuie să o urmeze în următorii cinci ani în materie de comerț internațional, securitate, protecția consumatorilor, combaterea schimbărilor climatice și creșterea economică.
  • eurodeputații nu influențează doar procesul legislativ, dar urmăresc și activitatea altor instituții europene.
  • participarea la vot înseamnă să ai un cuvânt de spus asupra politicilor care ne influențează viața de zi cu zi.

Pentru mai multe nformații referitoare la impactul Uniunii Europene asupra mai multor aspecte ale vieții noastre, cetățenii statelor membre au la dispoziție aplicația „Citizens’ App”. Aplicația este disponibilă în toate cele 24 de limbi oficiale ale UE și poate fi descărcată gratuit din Apple App store și Google Play.

Rezultate alegeri europarlamentare 2014, în România

Candidați alegeri europarlamentare 2019. Vezi listele complete PSD, USR-PLUS, PNL,  ALDE, PMP

Rezultate alegeri europarlamentare 2019

Dreptul de a vota în altă țară

Așa cum este normal, fiecare cetățean, poate vota o singură dată.

În România, românii pot vota doar pentru candidații din țară, însă românii care sunt înregistrați și locuiesc în alte țări UE, au două variante:

  • să voteze pentru candidații din țara de origine sau
  • să participe la alegerile din țara-gazdă și să voteze pentru candidații din țara respectivă.

Cum votează diaspora

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care se află sau călătoresc în străinătate să se informeze din timp asupra procesului de votare şi să îşi verifice din timp documentele de identitate româneşti, pentru a îşi putea exercita astfel dreptul de vot în cele mai bune condiţii.

Citește și: Alegeri 2019. Cine sunt membri BEC pentru alegerile europarlamentare 2019

Lista secţiilor de votare din străinătate va fi publicată cu cel târziu 30 de zile înaintea datei alegerilor, în conformitate cu prevederile Legii nr. 33/2007 şi Hotărârii de Guvern nr. 81/2019.

Ministerul Afacerilor Externe a activat rubrica Alegeri Europarlamentare 2019, aici, unde vor putea afla informaţii cetăţenii români care intenţionează să voteze la secţiile de votare care vor fi organizate în afara ţării. Această secţiune dedicată alegerilor europarlamentare va fi actualizată constant pentru a veni astfel în sprijinul cetăţenilor români.

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare 2019

Campania electorală pe posturile de radio şi de televiziune, publice şi private, începe în ziua de 27 aprilie 2019, ora 00.00, şi se încheie în ziua de 25 mai 2019, la ora 7.00.

Klaus Iohannis votează la Europarlamentare și Referendum: ”Astăzi puteți începe să schimbați România!”... Reguli alegeri europarlamentare 2019: cum arată buletinul de vot...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x