Antena Căutare

Augustin Zegrean, noul presedinte al Curtii Constitutionale

Judecatorul Augustin Zegrean este noul presedinte al Curtii Constitutionale, pe fondul ultimelor dispute aparute legate de preluarea acestor atributii intre Ion Predescu si fostul detinator al acestei functii, Ioan Vida al carui mandata a expirat. Zegrean a fost ales cu cinci voturi "pentru" si patru "impotriva".

Cei noua judecatori ai Curtii Constitutionale s-au intrunit, joi, pentru desemnarea presedintelui, dupa ce CC s-a innnoit, doi judecatori, Iulia Motoc si Stefan Minea, propusi de PDL, depunand, in urma cu doua zile, juramantul, dupa ce au intrunit cu scandal votul celor doua camere ale Parlamentului. Actuala Putere mai beneficiaza de inca trei reprezentanti de partea sa: cel al Presedintiei, Petru Lazaroiu, cel al UDMR Valentin Zoltan Puskas si Augustin Zegrean.

Ales la propunerea presedintelui Traian Basescu in anul 2008, fostul deputat a fost ales astazi presedinte al CCR cu 5 voturi pentru si patru impotriva.

Articolul 7, alineatul, 1, din Legea privind Curtea Constitutionala, prevede ca CC are un presedinte ales prin vot secret, pentru o perioada de trei ani, cu majoritatea voturilor judecatorilor, in termen de cinci zile de la innoirea Curtii.

Pentru alegerea presedintelui, fiecare grupa de judecatori numiti de Camera Deputatilor, de Senat si de Presedintele Romaniei poate propune o singura candidatura. Daca la primul tur de scrutin nici un candidat nu intruneste majoritatea voturilor, se va proceda la al doilea tur de scrutin intre primii doi clasati sau trasi la sorti, daca toti candidatii obtin acelasi numar de voturi.

Operatiunile de alegere a presedintelui sunt conduse de judecatorul cel mai in varsta, respectiv Ion Predescu (83 de ani), care, de altfel, asigura interimatul pana la desemnarea sefului CC.

Potrivit legii de organizare, Curtea Constitutionala se innoieste cu o treime din numarul judecatorilor din trei in trei ani.

Curriculum Vitae Augustin Zegrean
Nascut pe 29 martie 1954, in satul Sanmartin (judetul Cluj), Augustin Zegrean a absolvit cursurile Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca in anul 1980.A fost consilier juridic la doua intreprinderi, iar din 1988 a profesat ca avocat in Baroul Bistrita-Nasaud, specializandu-se in drept civil si comercial si avand preocupari in domeniul privatizari societatilor comerciale si in insolventa.

In legislatura 1990-1992 a fost senator de Bistrita, fiind ales pe lista FSN. In aceasta calitate, a fost vicepresedintele Comisiei juridice a Senatului si membru al Comisiei de redactare a Constitutiei Romaniei.
Ulterior a devenit membru al PD. La alegerile din noiembrie 2004, a fost ales ca deputat de Bistrita-Nasaud pe lista PD.

Din 13 iulie 2007 detine demnitatea de judecator al Curtii Constitutionale, fiind numit in aceasta functie la propunerea Presedintiei Romaniei, Traian Basescu, pentru un mandat de 9 aniAugustin Zegrean vorbeste limbile engleza si maghiara. Este casatorit si are un fiu.

Saptamana si motiunea: PSD incepe demersurile pentru a doua actiune impotriva Guvernului... Augustin Zegrean este noul presedinte al Curtii Constitutionale...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x