Guvernul a transmis, luni, Curtii Constitutionale o cerere de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre Executiv si Parlament.
Executivul sustine ca acest conflict este generat de refuzul Parlamentului de a permite prezentarea si dezbaterea motiunii de cenzura depuse ca urmare a angajarii raspunderii.
Premierul solicita CCR sa constate existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si Parlament si sa constate ca blocajul institutional cu privire la prezentarea si dezbaterea motiunii de cenzura poate fi inlaturat numai prin continuarea procedurii parlamentare de angajare a raspunderii guvernamentale asupra proiectului Legii educatiei.
La randul sau, Mircea Geoana, cel care a depus initial sesizarea privind neconstitutionalitatea acestei proceduri, sustine ca decizia CCR este una clara si nu mai poate fi contestata.
La finalul sedintei de joi, Mircea Geoana a declarat ca, atunci cand Curtea declara o angajare de raspundere ca fiind neconstitutionala de doua ori si acest lucru se contesta prin diverse artificii, "statul de drept in Romania nu mai exista".
Presedintele Senatului a tinut sa sublinieze ca intreaga tevatura din jurul acestui subiect nu isi mai are rostu, cu atat mai mult cu cat plenul Senatului urmeaza sa se pronunte asupra legii saptamana viitoare.
"Finalitatea acestui demers este una neclara si periculoasa", a precizat Geoana.
La randul lor, premierul si presedintele Camerei au sustinut ca respectivul conflict aparut intre Parlament si Guvern pe aceasta tema a fost stins in momentul in care parlamentarii au votat calendarul angajarii raspunderii, respectiv Opozitia a depus motiune de cenzura.
Curtea Constitutionala a publicat, vinerea trecuta, motivarea deciziei referitoare la Legea educatiei. Judecatorii CCR sustin ca angajarea raspunderii de catre Guvern asupra acestei legi a declansat un conflict juridic intre Guvern si Parlament. Cu toate acestea, se arata in motivare, cererea de anulare a angajarii raspunderii depaseste competentele Curtii, iar solutia apartine in exclusivitate autoritatilor aflate in conflict.
Dupa publicarea motivarii, presedintele Senatului, Mircea Geoana, cel care a sesizat Curtea in acest sens, i-a solicitat premierului Emil Boc, printr-o scrisoare, retragerea "din procesul legislativ a proiectului Legii educatiei nationale", asupra caruia Guvernul si-a asumat raspunderea.
In replica, Emil Boc a declarat ca, din punctul sau de vedere, conflictul sesizat de CCR este solutionat, astfel ca aceasta institutie nu poate obliga Guvernul sa renunte la procedura asumarii raspunderii pe Legea educatiei.
Botis: Legea Salarizarii se va aplica de la 1 ianuarie 2011 in patru pasi... Primarul din Calarasi, de la "sunteti niste javre" catre alegatori, la "Udrea, cel mai dragut ministru&qu...