Antena Căutare

Ceausescu ar fi implinit azi 93 de ani. 41% dintre romani l-ar vrea din nou presedinte

Inainte de caderea comunismului, ziua de azi ar fi fost una de sarbatoare. Era ziua in care tovarasul Ceausescu isi serba nasterea. Astazi, la casa lui Ceausescu din Scornicesti dar si la mormantul fostului dictator sunt asteptati nostalgici care vor depune coroane de flori, la fel ca in fiecare an. Conform unui studiu realizat anul trecut, multi romani inca mai regreta perioada comunismului, 41% sustinand ca il prefera pe Ceausescu actualilor prezidentiabili.

Dupa venirea la putere a comunistilor, Nicolae Ceausescu a urcat repede treptele maririi: a fost secretar al UTC, ministru al agriculturii si apoi ministru adjunct al fortelor armate. In 1965, la trei zile dupa moartea lui Gheorghe Gheorghiu Dej, Ceausescu a devenit secretar general al PCR, pozitie pe care si-a consolidat-o in anii urmatori, iar in 1974 a devenit presedintele tarii.

Pe 25 decembrie 1989, la cateva zile de la izbucnirea Revolutiei, sotii Ceausescu au fost condamnati la moarte la Targoviste, pentru genocid, subminarea puterii de stat si subminarea economiei nationale. Executia a avut loc in aceeasi zi.

Trupurile sotilor Ceausescu au fost ingropate, la cateva zile de la executie, in cimitirul Ghencea Militar. Inhumarea fostului cuplu prezidential a dat nastere la controverse privind identitatea cadavrelor. Urmasii familiei Ceausescu au cerut o investigatie care sa stabileasca clar daca in mormintele de la cimitirul Ghencea se afla Nicolae si Elena Ceausescu. Abia anul trecut au reusit sa afle cu certitudine, pe baza analizelor ADN, ca in cimitirul Ghencea sunt ingropati cei doi.

In fiecare an, de ziua fostului dictator, mormantul lui Nicolae Ceausescu s-a transformat in loc de pelerinaj pentru nostalgicii epocii de aur.

Sase din zece romani considera comunismul o idee buna

Jumatate dintre romani cred ca era mai bine pe vremea comunismului. Un studiu realizat in toamna anului trecut de cei de la Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului arata ca sase din zece romani considera comunismul o idee buna. Mai mult, un sfert dintre ei spun ca Nicolae Ceausescu a facut mai mult bine decat rau.

Lipsa locurilor de munca, salariile tot mai mici si amenintarea diminuarii pensiilor ii determina pe romani sa regrete regimul comunist. Romanii spun ca inainte job-urile erau sigure, munca era obligatorie si toti tinerii primeau o casa.

62% dintre cei intervievati in sondajul comandat anul trecut de IICC deplangeau situatia actuala de pe piata muncii, iar 3 din 10 spuneau ca traiau mai bine pe vremea lui Ceausescu.

La doua decenii de ani de la Revolutie, 44% dintre romani considera comunismul o idee buna, insa prost aplicata. Indiferent ca sunt tineri sau batrani, jumatate dintre cei chestionati gandesc pozitiv in legatura cu regimul comunist.

Conform unui alt studiu, 41% dintre romani l-ar prefera pe Nicolae Ceausescu actualilor prezidentiabili si sefi de partide.

In ultimii doi ani, perceptia romanilor despre comunism se schimba. Fata de acum patru ani, numarul celor care regreta comunismul a crescut cu opt procente.

Sursa: Antena3

SPECIAL: Ceausescu avea bona unguroaica la copii... Udrea: Daca o femeie are tupeul sa-si aroge dreptul de a activa in politica, intra in conflict cu barbatii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x