Antena Căutare

Cristian Preda critica apelul la art. 53 din Constitutie: “Ingenios, dar risca sa declanseze o criza a regimului”

Europarlamentarul PDL Cristian Preda critica invocarea articolului 53 din Constitutie pentru a justifica acordul cu FMI si masurile de austeritate pe care Guvernul Boc isi va angaja raspunderea in Parlamanet. Desi apreciaza recurgerea la acest articol ca ingenioasa, eurodeputatul PDL avertizeaza asupra riscului de declansare a unei crize a regimului care se afla in pericol de a se eroda singur

"Invocarea articolului 53 din Constitutie pentru a justifica acordul cu FMI e ingenioasa, dar risca sa declanseze o criza a regimului", scrie europarlamentarul PDL, pe blogul sau.

El afirma ca, "daca articolul 53 devine parte a unei politici de austeritate, atunci regimul se erodeaza singur, pentru ca executivul e asezat sub spectrul unui cataclism natural".

"Acest fapt va radicaliza adversarii sai, care vor fi bucurosi sa slabeasca atat coalitia, cat si regimul", atrage atentia Cristian Preda.

In opinia sa, un deficit poate fi considerat o sursa de instabilitate, inclusiv cronica. "Un deficit poate fi considerat o sursa de instabilitate, inclusiv cronica. Dar nu orice criza cere masuri de exceptie. Cu atat mai putin o criza politica, determinata de fragilitatea coalitiei de guvernare", adauga Preda.

Premierul Emil Boc a justificat, miercuri, legea de diminuare a cheltuielilor bugetare, care prevede reducerea costurilor cu salariile, pensiile si alte drepturi sociale, pe seama articolului din Constitutie privind siguranta nationala prin restrangerea temporara a exercitiului unor drepturi.

"Aceasta lege are ca temei articolul 53 din Constitutia Romaniei, de restrangere temporara a exercitiului unor drepturi, si anume este vorba de restrangerea acestora pana la sfarsitul anului, pana in 31 decembrie, urmand ca drepturile de pensii si drepturile salariale pentru 2011 sa fie stabilite prin legea bugetului pe 2011, prin noua lege a pensiilor si prin noua lege a salarizarii unitare a bugetarilor. Asta in conditiile in care se realizeaza masurile de restructurare a sectorului bugetar si, pe de alta parte, de relansare a activitatii economice, astfel incat sa avem resursele financiare pentru a putea vorbi de o crestere sanatoasa a salariilor si pensiilor in anul 2011", a spus Boc.

Articolul 53 din Constitutie prevede insa ca exercitiul unor drepturi sau al unor libertati poate fi restrans numai prin lege si numai daca se impune, dupa caz, pentru apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si a libertatilor cetatenilor, desfasurarea instructiei penale, prevenirea consecintelor unei calamitati naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.

Roberta Anastase acuza opozitia de "tradare nationala"... Victor Ponta: "Nu vreau sa se mai rada de PSD cu flacara violet, jacuzzi sau altceva"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x