Antena Căutare

CSM l-a impiedicat pe ministrul Justitiei sa propuna un nou procuror general si un nou sef la DNA

Coincidenta sau nu, la doar patru zile de la suspendarea presedintelui Traian Basescu, CSM a dat, pe muteste, o hotarare prin care a modificat regulamentul privind numirea sefilor de Parchete deci, implicit, si a procurorului general, Laura Codruta Kovesi si a sefului DNA, Daniel Morar.

Dupa noile modificari, procedura emiterii avizului Consiliului Superior al Magistraturii se poate intinde pana la 90 de zile, timp in care functiile nu pot fi ocupate, chiar daca acest aviz este doar consultativ, scriu jurnalistii de la Lumea Justitiei.

Prin hotararea data pe 10 iulie 2012, adica la doar patru zile dupa suspendarea lui Traian Basescu, avizul CSM pentru numirea sefilor de parchete poate fi dat dupa 90 de zile, ba chiar poate fi taraganat pana la 100 de zile si nimeni nu poate lua o decizie in tot acest timp, nici macar presedintele Romaniei, chiar daca avizul este doar consultativ.

Procedura este urmatoarea: ministrul Justitiei depune la CSM propunerea impreuna cu un dosar stufos care contine: doua declaratii prevazute de lege, un proiect privind exercitarea atributiilor specifice functiei, CV-ul, 10 lucrari ale candidatului dar si orice alte documente care ar putea fi relevante.

Abia apoi incep sa curga cele 90 de zile, timp in care numirea este practic blocata si asta pentru ca, dupa noile modificari, "Propunerea ministrului nu poate fi inaintata inainte de emiterea avizului de catre CSM".

La CSM procedura este urmatoarea: - "Directia de Resurse Umane si organizare - Serviciul resurse umane pentru parchete intocmeste un referat in care se va consemna evolutia carierei profesionale a candidatului" si are la dispozitie 30 de zile pentru asta. Apoi, urmeaza "sustinerea interviului in fata Sectiei pentru procurori care analizeaza lucrarile", adica alte 30 de zile.

Ulterior, sectia Procurori redacteaza hotararea in alte 30 de zile. Bineinteles ca toate acestea sunt termene maximale, CSM putand sa se grabeasca, daca vrea. Daca nu vrea, dureaza 90 de zile, dar, lucrurile nu se termina aici.

Simpla publicare a hotararii in Buletinul Oficial al CSM si pe pagina de internet poate dura si ea pana la 10 zile desi avizul poate pleca la presedinte si inainte de publicare.

Sursa: Antena3

FOTO: Intact Images

Ministerul Agriculturii a suplimentat cu 60 de milioane de euro bugetul pentru irigatii... Tariceanu: "Excesele lui Traian Basescu au fost incurajate de Curtea Constitutionala"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x