Antena Căutare

Cum vrea PDL sa-si convinga parlamentarii sa nu tradeze: Recomanda abtinerea de la votul motiunii

Liderii democrat-liberali cauta sa-si mentina sub control proprii parlamentari dupa ce tot mai multi se pronunta public impotriva masurilor de austeritate propuse de guvern si ameninta sau cocheteaza cu ideea votarii motiunii de cenzura a PSD daca pachetul de legi pe care Executivul Boc isi va angaja raspunderea in Parlament ramane neschimbat. Cum pe hartie Opozitia mai are de rupt doar 24 de voturi din partea reprezentantilor Puterii pentru a-si vedea demersul adoptat in Parlament si Guvernul cazut, democrat-liberalii incearca prin toate mijloacele sa previna aparitia unor noi "defectiuni" in propriile randuri la votul motiunilor de cenzura anuntate de PSD.

PDL vrea sa controleze "secretul" votului Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a recomandat, miercuri, la B1 TV, colegilor sai din PDL sa asigure cvorumul cand se vor dezbate si vota motiunile de cenzura ale Opozitiei, dar sa se abtina de la vot, pentru a nu gira un "gest politic sinucigas".

In fapt ideea vizeaza controlarea propriilor senatori si deputati prin interzicerea dreptului de a mai vota la motiunea de cenzura. Sub acoperirea votului secret, o buna parte din senatorii si deputatii PDL nemultumiti de masurile guvernului sau cu dor de duca inspre PSD si PNL ar fi fi putut sa-si exprime sustinerea pentru motiunile Opozitiei si sa contribuie la debarcarea propriului executiv.
Potrivit unor surse parlamentare insa, in cazul in care liderii de grup ai PDL vor institui directiva abtinerii de la vot, vor exista destui parlamentari care o vor incalca, atat de la PDL, cat si din cadrul UNPR, acolo unde s-a introdus o decizie similara.

"Criza asta ingrozitoare..."

Pusa sa comenteze anuntul facut de UNPR, potrivit caruia parlamentarii acestei formatiuni se vor abtine la votul motiunii de cenzura ce va fi depuse dupa angajarea raspunderii Guvernului Boc pe legile ce prevad reduceri de cheltuieli bugetare, Anastase a opinat ca o masura similara ar trebui adoptata si de catre parlamentarii PDL.

"Daca e sa ma intrebati ca o opinie personala, si eu le-as recomanda colegilor mei din PDL sa stam in sala sa asiguram cvorumul, dar sa nu participam la acest gest politic care este sinucigas. Pentru ca in momentul asta e mai putin important ca e Guvernul Boc, dar peste criza asta ingrozitoare, a arunca in haos aceasta tara prin decizia de a darama un Guvern, de a nu mai veni transa de la FMI, de a nu lua aceste decizii, anumite decizii care sunt necesare, este pur si simplu sinucigas. Eu nu sunt de acord sa participam la aceasta mascarada, din pacate spun, pentru ca in alte tari opozitia a venit langa cei de la guvernare si a stat sa gaseasca solutii", a spus Roberta Anastase.

Presedintele Camerei a criticat comportamentul Opozitiei de la noi, care in loc sa sprijine Guvernul in aceasta perioada grava, a preferat sa ii lase singuri pe cei de la putere si sa-i atace prin "scrierea a trei foi" pe post de motiune de cenzura.
Guvernarea si "lumanarile din Biserica".

"In momentul in care tu, ca opozitie, nu folosesti decat instrumentul de a darama un Guvern, dar nu pui nimc in loc... Bun, darami un Guverm, si ce pui in loc daca tu nu vrei sa vii la guvernare?", s-a intrebat Anastase.

Presedintele Camerei a mai sustinut ca, in prezent, parlamentarii Opozitiei se bucura ca nu sunt ei cei aflati la guvernare, ba chiar "aprind lumanari la biserica" drept multumire pentru aceasta stare de lucruri, deoarece astfel nu sunt ei cei siliti sa-si asume si sa aplice masurile nepopulare ale Guvernului.

"Stiti ce spun deputatii PSD si PNL? Ca se duc in fiecare zi la biserica si aprind lumanari ca nu a iesit Geoana si ca nu au ajuns ei la guvernare in momentele astea. Au spus-o chiar astazi la sedinta, asa, intr-o discutie off the record. Asa trateaza ei criza, asa ii trateaza pe romani!", a sustinut deputata democrat-liberala.

Toader: Abtinerea, forma de protest
Ideea lui Anastase a fost deja imbratisata de liderul grupului parlamentar al PDL din Camera

Deputatilor, Mircea Toader. In opinia acestuia, varianta de lucru propusa de Anastase poate fi o idee buna de a protesta fata de modul in care opozitia intelege sa actioneze in aceasta perioada de criza.

"Poate sa fie o idee buna ca o modalitate de a protesta impotriva modului in care opozitia intelege sa traversam aceasta perioada de criza. Pentru prima data, a fost invitat premierul la Birourile Permanente, deci, a facut si asta. Acolo au fost mai multe declaratii politice si mai putine solutii", a amintit liderul PDL.

Toader a apreciat ca, in cazul in care la nivelul grupului PDL se ia decizia ca parlamentarii partidului sa se abtina de la votul motiunii de cenzura, acest lucru ar putea fi considerat o masura de protest. "Daca luam o asemenea decizie, sigur, la nivelul grupului, noi o sa o consideram ca masura de protest", a adaugat liderul PDL.

Agentiile, autoritatile si directiile deconcentrate, inventariate in vederea restructurarii... Pariaza pe soarta guvernului Boc! Vezi cotele!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x