- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Nervos , liberalul Eugen Nicolaescu a tunat si fulgerat impotriva ziaristilor in ultima sedinta a Birorului permanent al camerei , el aratand ca-si plateste singur intreaga factura telefonica pe care o aduna pe telefonul de serviciu.
Secretarul general al camerei, Gheorghe Barbu i-a mai potolit din patos demonstrandu-i ca in fapt deputatii nu platesc din propriul buzunar decat o parte din roaming atunci cand acesta depseste suma fofetara. In rest, cele 400 de minute gratuite pe care le primeste fiecare deputat de rand in baza unui abonament de 14 euro fara TVA sunt platite de Camera. In cazul in care un deputat depaseste numarul de minute, valoarea facturii este suportata din suma forfetara primita de fiecare parlamentar.
In luna martie, majoritatea deputatilor nu au facut exces de telefoanele mobile de serviciu. Cu exceptia insa liberalului Relu Fenechiu care si-a facut un obicei in a butona tastele decontand facturi de peste 10 milioane de lei vechi, de acesta data de 11,42 milioane.
Si social-democratii Valeriu Zgonea si Nicu Banicioiu sunt fani ai vorbitului pe bani publici: primul a cumulat o factura de 1047 lei, iar cel de- al doilea de doar 427. factura lui Adrian Nastase se ridica la randul sau la 670 de lei. Pe locul trei s-a plasat pedelistul Costica Canacheu cu o factura de 1.000 lei.
Convorbiri lungi au avut si reprezentanti ai altor partide parlamentare: liderul grupului minoritatilor, Varujan Pambuccian a vorbit in martie de 968 de lei, democrat-liberalul Ioan Oltean de 716 lei, colegul sau de formatiune, Iulian Iancu de 709 lei, iar udemeristul Attila Korodi de 684 lei.
Dezvaluirile din presa au fost interpretate de unii deputati ca un atac la adresa imaginii Parlamentului. Liberalul Eugen Nicolaescu a criticat in ultima sedinta a conducerii Camerei modul eronat in care sunt prezentate pe site unele informatii economice legate de cheltuieliele parlamentarilor.
"Raportarile care au fost facute, din punctul meu de vedere, sunt raportari facute fara a se asigura ca cifrele respective reprezinta cu adevarat realitatea. Si dau un singur exemplu, unul singur, ca sa nu fie dubii. Sigur ca se inregistreaza otova cheltuiala telefonica a unui parlamentar si se pune aceea pe site. Dupa opinia mea, este o greseala, pentru ca nu este realitatea. Realitatea este cheltuiala pe care o face Camera cu acel telefon, nu cat a consumat parlamentarul" a sustinut deputatul PNL
El a fost contrazis insa de presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase care a atras atentia ca institutia este cea care plateslte cea m,ai mare parte a facturilor alesilor si nu deputatii.
"Am verificat, tocmai de aceea, si n-am verificat de acum, am verificat-o de acum o luna si ceva. Suntem in urmatoarea situatie: Camera plateste. In plus, printr-un memorandum adoptat in Biroul permanent acum mult timp, multi ani, suntem in situatia in care diferenta intre cat are gratuit se plateste din suma forfetara" a aratat Anastase.
In ciuda evidentei, Nicolaescu a sustinut ca aceasta stare de lucruri nu ar fi adevarata.
"Doamna, se da factura deputatului, se duce la Vodafone, o plateste. Si eu procedez la fel in fiecare luna. Adica imi spuneti ca nu este adevarat ce fac? Va dezinformeaza pe dumneavoastra" a sustinut deputatul PNL.
Afirmatiile sale au fost combatute insa cu cifre de secretarul general al Camerei, Gheorghe Barbu.
"Ca scoateti bani din buzunar si platiti, este un lucru. Dar platiti din banii proprii numai roaming. Din suma forfetara platiti ce depasiti 400 de minute, pana va incadrati in suma forfetara cu cheltuielile. Daca ati depasit suma forfetara cu cheltuielile, atunci platiti din buzunar. Aceasta este deosebirea. Deci, aveti 400 de minute, deputatii obisnuiti, fara functii, da? gratuite, pe baza unui abonament de vreo 14 sau 17 euro, nu retin chiar in acest moment, cred ca 14 euro cu TVA cu tot si se plateste in acest mod: 400 gratuit, ce este depasit se plateste din suma forfetara. Daca nu incape in suma forfetara, din buzunar, roamingul se plateste din buzunar. Exceptii sunt 41 de persoane care au functii: Biroul permanent, presedintii de comisii, liderii de grup, exceptii de la aceasta regula" a explicat Barbu, aratand ca numai roaming-ul nu poate fi suportat din suma forfetara.