Antena Căutare

Dezvaluire-SOC: Un judecator al CCR spune ca nu stiut de sesizarea Comisiei de la Venetia. Curtea convoaca plenul

Judecatorul CCR Tudorel Toader a declarat ca, miercuri seara, a avut o discutie cu presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, caruia i-a solicitat convocarea Plenului, pentru a lamuri toate aspectele, avand in vedere si faptul ca nu a stiut de sesizarea Comisiei de la Venetia.

Judecatorul Toader a explicat faptul ca el a parasit Bucurestiul, vineri, 3 august, in jurul orei 13.30, iar dupa "acea data si ora" nu stie ce s-a intamplat, fiind plecat in concediu "undeva in Vrancea", insa ceea ce s-a dat publicat pe site-ul Curtii Constitutionale reprezinta "vointa si sensul deciziei luate", in data de 2 august cu privire la cauza referendumului.

Tudorel Toader considera ca "intr-o perioada tulbure, cu probleme controversate", probabil, dintr-o "regretabila eroare" s-a vehiculat numele sau ca fiind implicat in modificarile survenite deciziei Curtii Constitutionale data in 2 august. "O mica diversiune, probabil", a adaugat judecatorul Toader.

Despre erata solicitata luni, 6 august, de catre conducerea Curtii Constitutionale in sensul indreptarii deciziei publicate in Monitorul Oficial, judecatorul constitutional a spus ca a aflat din presa, la fel ca si despre sesizarea Comisiei de la Venetia. "Am aflat ca orice cititor", a aratat judecatorul.

Judecatorul Tudorel Toader a sustinut ca l-a sunat pe judecatorul Stefan Minea, care asigura permanenta la conducerea Curtii, intrebandu-l despre erata. De asemenea, el a precizat ca nu a fost "intrebat, consultat despre eroarea materiala" sau despre sesizarea Comisiei de la Venetia. "Am convingerea ca lucrurile se vor clarifica. Am avut in aceasta seara o convorbire cu domnul presedinte al Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, caruia i-am solicitat convocarea Plenului Curtii, pentru lamurirea situatiilor, fiind mai multi judecatori care sustin acest demers", a afirmat Tudorel Toader.

Intrebat daca ceea ce s-a publicat pe site-ul Curtii Constitutionale reprezinta opinia sa, judecatorul Toader a spus ca este vointa si sensul deciziei luate de Plenul Curtii, iar ce s-a petrecut ulterior - cine a redactat, semnat, comunicat - nu are nicio legatura.

In 2 august, intr-un comunicat de presa postat pe site-ul Curtii Constitutionale, Curtea anunta ca a amanat pana in 12 septembrie decizia privind referendumul, mentionand ca a primit date "contradictorii" privind listele electorale permanente si ca a cerut Guvernului ca pana la 31 august sa sa transmita listele in baza carora s-a organizat referendumul.

Confuzia privind solicitarea adresata Guvernului, in urma discutiilor Curtii Constitutionale din 2 august, s-ar fi produs din cauza unei comunicari facuta de un judecator al Curtii, care i-ar fi dictat unui magistrat asistent cererea catre Executiv, au declarat surse oficiale. Astfel, s-ar fi cerut Guvernului "actualizarea listelor" de alegatori si "nu listele electorale permanente actualizate", precizeaza sursele citate.

Curtea Constitutionala a anuntat ca s-a decis, vineri, preschimbarea termenului stabilit pentru examinarea respectarii procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului din 12 septembrie in 31 august, in vederea asigurarii solutionarii cu celeritate a cauzei.


CSM: Numirea Monei Pivniceru la Justitie, fara avizul Consiliului, ilegala... Ionel Mantog, internat de urgenta la spital...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x