Antena Căutare

Freedom House: Calitatea democratiei in Romania a scazut in 2009

Freedom House a cotat in scadere calitatea democratiei in Romania, ratingul tarii noastre fiind, in 2009, de 3,46 fata de 3,36 in 2008, pe o scara de la 1 la 7, unde valoarea maxima reprezinta nivelul minim al progreselor inregistrate de un stat monitorizat.

Scaderea ratingului general se datoreaza diminuarii punctajelor primite in anumite sectoare analizate de specialistii Freedom House.

Comparativ cu ratingurile primite in 2008, Freedom House a scazut punctajele Romaniei in 2009 in sectoarele denumite generic "administratie centrala", "proces electoral" si "independenta presei", mentinandu-le constante pe cele vizand societatea civila, administratia locala, independenta sistemului judiciar si lupta impotriva coruptiei.

Niciunul dintre cele sapte domenii analizate de Freedom House nu a avut un punctaj in crestere in 2009.

Scaderea ratingului administratiei centrale romanesti este motivat prin tensiunile politice din interiorul coalitiei PSD-PDL care a guvernat tara in 2009, neintelegeri care au culminat cu demiterea ministrului de Interne, urmata de adoptarea unei motiuni de cenzura impotriva Cabinetului Boc si de esecurile in numirea unui nou premier pana la finalul alegerilor prezidentiale de la sfarsitul anului.

Aceasta situatie a periclitat asistenta financiara solicitata de Romania Fondului Monetar International si Uniunii Europene.
Calitatea procesului electoral in 2009 a scazut, pe fondul "dovezilor de fraude grave" si al manipularii a numeroase sondaje, in contextul alegerilor europarlamentare, prezidentiale si a scrutinului pentru un referendum popular.

"Autoritatea nou-creata, independenta de supraveghere a alegerilor, Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), s-a dovedit a fi ineficienta", scriu raportorii Freedom House, calificand alegerile prezidentiale de la sfarsitul anului trecut drept "cele mai agitate" din istoria post-comunista a Romaniei.

Tot articolul, in Jurnalul National

Boc: Peste 59.000 de bugetari vor fi concediati... Ambasadorul SUA la Bucuresti: Romania nu-si revine sustenabil daca majoreaza taxele...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x