Antena Căutare

Guvernul Boc, cabinetul cu 10 doctori si un gimnast

Cabinetul lui Emil Boc ar fi cel mai titrat Guvern, daca "performantele" economice nu l-ar plasa in coada topului.

Un doctor in contabilitate, langa care se asaza un doctor in antropologie religioasa si istorie comparata a religiilor. Ceva mai incolo este locul unui doctor in economie, langa care sta un suav blond doctor in stiinte militare.

Doua scaune mai departe si vizavi, locul este rezervat unui doctor in drept, langa care se asaza unul in sociologie si un altul tot in drept. Scaunul doctorului in agronomie este apropiat de cel al doctorului in chimie care este, totodata, si gimnastul de performanta al grupului.

De la ceva distanta sunt toti supravegheati si condusi pe drumul afirmarii politice de mai-marele intre doctori, cel in drept constitutional si institutii politice.

Este o altfel de imagine a Guvernului, focalizata pe pregatirea educationala a ministrilor din Cabinetul Emil Boc, aflat la a sasea formula de prezentare. Pornind de la aceste specializari, figurile relevate ar trebui sa fie usor de identificat, dar lucrurile nu stau chair asa, caci uneori specializarea ministrului nu are nimic de-a face cu domeniul pe care il pastoreste.

Mai-marele intre doctori, cu atestat de specialist in drept constitutional si stiinte politice este, desigur, primul intre ministri, Emil Boc, specialist care si-a pus insa semnatura si pe cele mai multe acte guvernamentale declarate ca neconstitutionale decat oricare alt prim-ministru vreodata.

Specialistul in contabilitate este ministrul insarcinat cu dirijarea treburilor financiare ale tarii, Gheorghe Ialomitianu, care si-a pregatit cariera de mai mare peste impozitele romanesti cu o lucrare de doctorat premonitorie: "Implicatiile sistemului de impozitare a veniturilor globale asupra organizarii si conducerii evidentei cheltuielilor si a veniturilor contribuabililor".

Si, normal, unul dintre doctorii in drept este la carmuirea treburilor Ministerului Justitiei, Catalin Predoiu trecandu-si in portofoliul un doctorat in drept comercial obtinut in 2004 cu cel mai bun calificativ, summa cum laudae. Doctoratul in agronomie ii apartine sefului de la Agricultura, Valeriu Tabara, iar cel in sociologie, noului ministru al Muncii, Sebastian Lazaroiu.

Dar daca doctorul in economie ne-am astepta sa il gasim, logic, la Ministerul Economiei, lucrurile nu stau chiar asa, titlul apartinadu-i ministrului de la Mediu, Laszlo Borbely. Desigur ca nici suavul doctor blond in stiinte militare nu are nimic in comun cu militaria, Elena Udrea pastorind ministerul insarcinat cu dezvoltarea si turismul.

In schimb, la conducerea Ministerului Apararii se afla un specialist in drept, Gabriel Oprea. Surpriza cea mai mare vine insa de la specializarea ministrului de Externe, Teodor Baconschi, care are trecut in CV un doctorat in antropologie religioasa si istorie comparata a religiilor. Specializarea vine insa in exact linia studiilor avute de ministrul Baconschi, care a absolvit in 1985 Institutul Teologic Universitar din Bucuresti.

Sportivul de performanta al Cabinetului se dovedeste a fi profesorul de chimie care a rescris DEX-ul cand a facut substantivul "coleg" de genul neutru: Daniel Funeriu, el fiind ministrul cu o etapa interesanta in pregatirea educationala. Timp de sapte ani, actualmente ministrul Educatiei Daniel Funeriu a practicat... gimnastica de performanta, dupa cum reiese din CV-ul sefului de la invatamant. Ce-i drept, specializarea s-a facut la varsta copilariei, din clasa a II-a pana in clasa a VIII-a, dupa care tanarul Daniel Funeriu a optat spre specializarea in chimie, domeniu in care a obtinut si un doctorat.

In portofoliul ministrul Educatiei intra insa si fostul Minister al Tineretului si Sportului, deci lui Daniel Funeriu s-ar putea sa-i foloseasca anii de gimnastica din scoala.

O alta nota de culoare a Cabinetului Boc, chiar daca ea nu se regaseste si in CV, este data de ministrul Internelor, Traian Igas, care a reusit performanta de a da examenul de bacalaureat la 24 de ani, dupa ce picase treapta a doua si a ajuns la scoala profesionala. Pentru a compensa, Igas a absolvit mai tarziu chiar trei facultati: Dreptul, ASE si Colegiul de aparare.

Lotului celor zece doctori li se adauga si alti trei masteranzi, care administreaza domenii la fel de nepotrivite cu specializarile lor. Astfel, ministrul Cseke Attila, in mainile caruia se afla sanatatea romanilor, este specializat in drept, avand un masterat in drept privat. In schimb, alti doi ministri, cel al Economiei, Ion Ariton, si cel al Comunicatiilor, Valerian Vreme, au ales sa se specializeze in administratie publica.

Restul de patru ministri, Anca Boagiu de la Transporturi, vicepremierul Marko Bela, ministrul de Interne Traian Igas si ministrul Culturii Kelemen Hunor, si-au oprit studiile la nivelul universitar. Ce-i drept, Kelemen Hunor a absolvit doua facultati, dupa Medicina Veterinara urmand cursurile Facultatii de Filosofie.

Cat de bine administreaza insa cei zece doctori, trei masteranzi si patru absolventi de universitate afacerile Romaniei, poate fi subliniat raportandu-ne la unul dintre cei mai relevanti indicatori ai nivelului de trai: produsul intern brut pe locuitor.

Prognozele facute de FMI aratau ca PIB-ul pe locuitor va reveni in Romania la nivelul din anul 2008 abia in 2013. Astfel, daca Romania avea in anul 2008 un PIB pe locuitor de circa 9.500 de dolari, indicatorul a scazut la 7.500 de dolari in 2009, respectiv 7.390 de dolari in 2010, se asteapta sa urce la 7.700 de dolari anul acesta, la 8.700 de dolari in 2012 si 9.800 de dolari in 2013.

Sursa: Jurnalul National

Foto: Intactimages

In Coalitie se vrea un BAC mai relaxat la toamna... Topul salariilor secretarilor de stat - Vezi cine castiga mai mult ca Boc!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x