Antena Căutare

Guvernul Ponta face turul presei straine

Premierul desemnat al Romaniei, Victor Ponta, a anuntat, marti seara, lista Cabinetului sau, cu 21 de portofolii repartizate intre formatiunile Aliantei Social-Liberale (USL), pe care o conduce, la patru zile de la motiunea de cenzura care a rasturnat Cabinetul lui Mihai-Razvan Ungureanu. Subiectul a facut inconjurul presei internationale, care a sesizat trecerea puterii in mainile stangii si a trecut in revista numele ministrilor, remarcandu-l pe Florin Georgescu, vice-guvernatorul Bancii Nationale desemat vicepremier si ministru de Finante.

Agentia France Presse (AFP) a anuntat ca, "in afara premierului, noul Executiv va avea 21 de membri (spre deosebire de precedentul, care avea 17), dintre care patru ministri delegati", si ca "vice-guvernatorul Bancii Centrale, social-democratul Florin Georgescu, va prelua Ministerul Finantelor, un post pe care l-a mai ocupat intre 1992 si 1996, cand Romania era criticata pentru lentoarea reformelor".

Din dorinta de a se asigura continuitatea in gestionarea fondurilor europene, un dosar sensibil pentru Romania, ministrul pentru Afaceri Europene din fostul Guvern, Leonard Orban, a fost pastrat in functie.

"Ministerul Afacerilor Externe a fost incredintat unui fost ministru al Educatiei, Andrei Marga, profesor de filosofie si fost rector al Universitatii Babes-Bolyai de la Cluj, fara experienta in diplomatie", a comentat AFP, adaugand ca "portofoliul Economiei va merge la un economist liberal necunoscut marelui public si fost sef al administratiei fiscale, Daniel Chitoiu. Justitia va fi condusa de social-democratul Titus Corlatean, a carui principala sarcina va fi de a convinge Bruxelles-ul ca lupta contra coruptiei la nivel inalt va continua fara oprelisti".

Cotidianul francez Le Figaro a preluat AFP, titrand "Romania: Guvernul anuntat". Site-ul "20minutes.fr" a anuntat ca "premierul roman Victor Ponta, desemnat vineri de presedintele Traian Basescu, dupa adoptarea unei motiuni de cenzura, a format un Guvern in culorile USL" si l-a citat pe Ponta: "Este un Guvern special, construit pentru timpuri speciale".

Publicatia "Les Echos" a subliniat ca "premierul desemnat al Romaniei s-a angajat sa respecte acordul incheiat de Bucuresti cu FMI si UE in 2011 si a transmis un mesaj de stabilitate".

Iar Bloomberg a titrat ca "Premierul roman si-a anuntat Cabinetul, Georgescu numit sef al Finantelor", si in acest caz fiind apreciata expertiza vice-guvernatorului BNR. De asemenea, Bloomberg a subliniat recordul negativ al leului in fata euro, dupa caderea Guvernului Ungureanu, care a ajuns luni la 4.4620 lei/euro.

Foto: Intactimages / EPA

Cursa pentru Primaria Capitalei: 15 inscrisi, Oprescu favorit... CTP despre ministrii lui Ponta: E guvernul centurilor de siguranta...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x