"Adoptarea legii lustratiei nu este doar anacronica. Ea este antidemocratica si anticonstitutionala. Adoptarea ei in anul 2010 de Parlamentul Romaniei este neavenita si constituie o adevarata diversiune, dupa principiul :?tara arde si baba se piaptana?. Ea se bazeaza pe considerente politice, subiective, oportuniste, aservite puterii ; iar principiul culpabilizarii colective este evident antidemocratic; constituie o incalcare a unor drepturi constitutionale fundamentale ale cetatenilor si omite stabilirea unor culpe individuale care pot fi probate in justitie", scrie Iliescu.
In opinia sa, practica "lustrarii" unor categorii de oameni in bloc, fara stabilirea de culpe individualizate, este specifica regimurilor totalitare.
Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, Legea lustratiei, cu 203 voturi "pentru", 40 de voturi "impotriva" si 12 abtineri, actul legislativ fiind votat prin apel nominal, unii deputati PSD votand in favoarea legii, in pofida pozitiei partidului. In cazul acestui act normativ, Camera Deputatilor este forul decizional, potrivit Mediafax.
Legea lustratiei, adoptata de Senat in aprilie 2006, prevede limitarea temporara a accesului la anumite functii si demnitati publice pentru persoanele care au facut parte din structurile de putere si din aparatul represiv al regimului comunist in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989.
Acestia nu pot candida si nu poate fi numiti pe o perioada de cinci ani consecutivi de la intrarea in vigoare a legii pentru demnitati si functii publice.
In timpul dezbaterilor au fost invocate numele lui Ion Iliescu, dar si ale presedintelui Traian Basescu sau Theodor Stolojan.
Aurelian Pavelescu, noul presedinte al PNTCD. Pana in septembrie, Congres de unificare... Bugetarii se pregatesc de greva generala. PSD si PNL ameninta cu motiune de cenzura...