Antena Căutare

INTERVIU - Kelemen Hunor: Categoric vom obtine autonomie teritoriala!

Proaspat anuntat candidat la presedintia UDMR, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, creioneaza intr-un interviu pentru Jurnalul National politica Uniunii de dupa februarie 2011.

A"crescut" politic alaturi de liderul necontestat timp de 18 ani al Uniunii, Marko Bela. Azi, ucenicul se pregateste sa continue opera maestrului, Congresul pentru presedintia UDMR din februarie 2011 urmand sa-i ofere, cel mai probabil, acest start. Pana atunci, spune ca relatia UDMR cu Traian Basescu nu e una de iubire, ci doar una institutionala, ca parteneriatul cu PDL va continua atat timp cat ei respecta intelegerile, ca Legea educatiei va "iesi" din Parlament "asa cum trebuie" pentru maghiari, iar autonomia teritoriala pentru Tinutul Secuiesc va fi obtinuta in mod categoric. Ca ministru, face primii pasi in acest sens, pregatind ordinul prin care monumentele istorice vor avea placute si in maghiara. I s-a spus deseori ca-i baiat bun. "Pacat insa ca-i ungur", au adaugat aceiasi, povesteste Kelemen Hunor felul in care a fost discriminat etnic in Romania, tara despre care spune insa ca toti maghiarii o simt ca fiind la fel "de a lor" ca si romanii.

Jurnalul National (I): V-ati anuntat sambata candidatura la presedintia UDMR. Ce le oferiti dvs. maghiarilor pentru a va vota delegatii lor la Congres?

Kelemen Hunor (R): In primul rand, implicarea. Eu am crescut, practic, o data cu Uniunea si ma simt responsabil fata de acest proiect politic. In al doilea rand, ca sa-l parafrazez pe Terentiu, sunt maghiar din Romania si nici una dintre problemele si framantarile conationalilor mei nu-mi este straina. Consider ca am si experienta cunoasterii, dar si pe cea a devenirii, a transformarilor care au avut loc in ultimii 20 de ani. In fine, cred ca le pot oferi maghiarilor echilibru, determinare, energie si o uniune puternica, credibila si consecventa.

I: Marko Bela a renuntat sa mai candideze. Sunteti actualmente numarul doi in Uniune si, se spune, "mostenitorul" sau la sefia formatiunii. Congresul din februarie este, de fapt, rocada Marko- Kelemen?

Articolul continuă după reclamă

R: Nu, in nici un caz! UDMR nu este proprietatea lui Marko, dupa cum nu va fi nici proprietatea celui care il va inlocui. Deja se contureaza o competitie interna puternica, deci nu se poate vorbi despre rocada. Vreau sa subliniez, inca o data, ca UDMR nu este un partid politic in sensul obisnuit al cuvantului. In Uniune se regasesc toate curentele din comunitatea maghiara. Suntem, ca sa zic asa, "o uniune de partide" si fiecare platforma politica are o autonomie accentuata. Uniunea a avut intotdeauna lideri puternici ai acestor platforme si eu cred ca tocmai in acest leadership sta puterea formatiunii noastre. Nu cred ca o concentrare a puterii la varf si o centralizare excesiva ar fi benefice pentru UDMR. De altfel, presedintele Uniunii nu a fost niciodata un "sef suprem", ci, mai degraba, un "pastrator al sigiliului".

I: Si Eckstein Kovacs ar dori sa candideze pentru presedintia UDMR, sustinand ca reprezinta "alternativa" la actuala conducere, schimbarea absolut necesara. Vi se reproseaza indirect ca nu sunteti mai agresiv in abordare, ci, ca si Marko Bela, un diplomat fin. In contextul politic actual, ar fi mai potrivit un diplomat sau un negociator de forta, incisiv, la conducerea UDMR?

R: A fi un diplomat fin, cum spuneti dumneavoastra, nu exclude capacitatea de a fi un negociator bun, puternic. Eu, in felul meu, nu sunt agresiv, dar sunt foarte hotarat. Daca am facut o intelegere, tin foarte mult la respectarea ei. In contextul actual, e nevoie de mult echilibru si intelepciune. In general, nu-mi plac dezbaterile politice isterice.

Noi nu vedem lucrurile astfel si nu ne dorim sa evolueze in acest sens. Trebuie sa intelegem cu totii ca maghiarii din Romania sunt o componenta esentiala a societatii din Romania si aceasta tara este o realitate a maghiarilor de aici, o realitate care este si "a noastra", a cetatenilor maghiari, in aceeasi masura cu a cetatenilor romani.
Cat de mult reprezinta Eckstein alternativa, vom afla, cu totii, dupa Congres. Eu nu candidez impotriva lui Eckstein, nu ma lupt cu el.

I: Daca veti fi ales, veti continua actuala linie politica a UDMR sau va doriti schimbari majore?

R: Ar fi o ipocrizie totala sa spun ca actuala linie politica e una gresita. Nu avem nevoie de schimbari majore. Avem nevoie de corectii, mai ales in legatura cu alegatorii nostri, de o abordare mai directa a unor probleme importante, cum ar fi regandirea functionarii statului, problema regiunilor de dezvoltare etc. Intre continuitate si schimbare trebuie sa existe o "proportie de aur". Ea se obtine insa dinamic, in timp, nu static.

Tot interviul, in Jurnalul National

Basescu: Datorita jocului politic, suntem sub riscul de impinge tara in derapaj... Geoana, dupa suspendare: Decizia nu are temei statutar. Eu raman membru al partidului...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x