Live acumObservator 06 Weekend
Prime Time 20:00Asia Express - Drumul Comorilor

Judecatorii din Romania, "sufocati" de dosare. Ce masuri propune Mona Pivniceru

Mona Pivniceru, ministrul Justitiei, a cerut Parlamentului un set de modificari legislative, pentru a usura activitatea judecatorilor, informeaza Antena 3. Numai anul trecut, instantele din tara au avut peste trei milioane de dosare pe rol, mult peste media europeana. 

Procesele intentate celor prinsi circuland fara rovinieta ar putea sa se judece la domiciliul contravenientului si nu la locul unde s-a constat fapta, anunta ministrul Justitiei. De asemenea, vor fi modificari si in cazul proceselor pentru taxa de prima inmatriculare.

Mona Pivniceru a mai propus ca bugetul instantelor sa intre in administrarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie, precizand ca va exista si un calendar pentru implementarea acestei masuri.

”Tempo-ul de intrare in sala de sedinte a acestor judecatori este la doua - trei zile, ceea ce inseamna ca este o anormalitate, iar modificarile pe care le-am propus anticipeaza filosofia noilor coduri, sunt in sensul noilor coduri, in sensul ca anumite motive de recurs care pot face obiectul apelului devolutiv sa nu mai ajunga la ICCJ. O alta categorie tot de degrevare a rolului instantelor vizeaza doua legi speciale - legea cu celebra rovigneta care a blocat la acest moment, datorita competenței stabilite in lege ca se judeca la locul savarșirii contravenției, au blocat patru sau cinci instante din Romania cu zeci de mii de dosare. Daca schimbam competenta in aceasta categorie de cauze la domiciliul contravenientului dispersam contraventiile pe intreg teritoriul tarii cu doua efecte benefice - in primul rand lasam cinci instante sa functioneze normal pentru ca la acest moment sunt blocate, in al doilea rand nici contravenientul nu se mai deplaseaza, indiferent care ar fi domiciliul lui, la unul din acele cinci puncte unde s-a savarsit contraventia, ceea ce inseamna ca va economisi timp si bani in rezolvarea problemei cu rovigneta”, a explicat Pivniceru.

Ministrul a mai spus ca procurorul general al Romaniei si procurorul sef al DNA vor fi numiti dupa legea in vigoare, precizand ca a cerut o intalnire cu comisarul european pe Justitie, Viviane Reding.

foto: Intact Images

Recomandari