Antena Căutare

Lideri maghiari din Romania, la Budapesta: "Autonomia, singura solutie acceptabila”

Cu exact doua luni inaintea alegerilor parlamentare din Romania, premierul Ungariei, Viktor Orban, i-a chemat la raport pe liderii politici ai maghiarilor din tara noastra.  Primii care au descins in biroul premierului ungar au fost Laszlo Tokes, presedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), si Toro Tibor, presedintele Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT).

Oficialii maghiari nu s-au ferit sa recunoasca ca tema principala a intalnirii a fost situatia politica din Romania inaintea alegerilor parlamentare. Cei doi politicieni maghiari i-au comunicat lui Orban ca pentru prima data in istoria Romaniei se iveste ocazia ca pe langa UDMR, in Parlament sa ajunga si un partid maghiar autonomist, pe baza legii "6+3”, datorita pragului electoral alternativ.

Orban le-a recomandat celor doi lideri sa caute in continuare o cooperare intre partidele maghiare din Ardeal. Tokes Laszlo a subliniat ca UDMR isi propune sa fie singura reprezentanta a maghiarilor, "in conditiile in care unitatea pluralista este cea puternica, ei prefera unitatea de monolit, care este mai degraba dictatoriala”. "Din 1989 incoace nimeni nu a obligat maghiarii din Romania la o unitate de monolit”, a adaugat Tokes.

Toro Tibor i-a explicat sefului Guvernului de la Budapesta ca un partid poate ajunge in Parlament chiar daca nu atinge pragul electoral de 5%. "Este o sansa istorica sa avem doua partide maghiare in Parlament. Daca vom reusi sa obtinem sase deputati si trei senatori la alegerile parlamentare, atunci partidul nu mai este obligat sa atinga pragul de 5% si vom fi in Parlament. Cu siguranta vom avea reprezentanti in noul Parlament, iar cu politica noastra autonomista vom avea o eficacitate mai mare in reprezentarea minoritatii maghiare”, a precizat Toro. El a mai adaugat ca "Ungaria ar trebui sa sprijine autonomia, singura solutie acceptabila pentru comunitatile maghiare din afara granitelor”.

Citeste continuarea articolului in Jurnalul!

Curtea de Apel din Tg. Mures a declarat ilegal steagul judetului Harghita... Traian Basescu, reclamat la CE pentru multiplele schimbari din functie ale procurorilor si judecatorilor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x