Antena Căutare

Ludovic Orban și-a depus mandatul de prim-ministru desemnat! Klaus Iohannis: „Chem partidele la discuții”

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi că Ludovic Orban şi-a depus în această seară mandatul de prim-ministru desemnat şi că a convocat pentru miercuri consultări cu partidele pentru desemnarea unui nou premier. Iohannis a precizat că miercuri ar putea avea loc ”o desemnare” şi că se va asigura că face ”o desemnare bună”.

Ludovic Orban și-a depus mandatul de prim-ministru desemnat! Klaus Iohannis: „Chem partidele la discuții” Galerie
Ludovic Orban și-a depus mandatul de prim-ministru desemnat

Preşedintele Klaus Iohannis a explicat că gestul lui Ludovic Orban este determinat de expirarea termenului de 15 zile în care ar fi trebuit ca Guvernul să primească votul de învestitură, acuzând din nou PSD pentru această situaţie.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Preşedintele a anunţat că a convocat consultări cu partidele începând de miercuri, de la ora 16:00, până la ora 20:00.

citește și: Ludovic Orban, declarație bombă despre alocațiile copiilor! „Nu am spus niciodată așa ceva!”

Ulterior, răspunzând unei întrebări, a declarat că domnul Ludovic Orban rămâne prima sa opţiune pentru premier.

Întrebat dacă doreşte să formeze o nou majoritate parlamentară, Iohannis a spus că intenţia preşedintelui totdeauna este „de a da ţării un guvern”.

Ludovic Orban și-a depus mandatul de prim-ministru desemnat! Klaus Iohannis: „Chem partidele la discuții”

Ludovic Orban

Ludovic Orban și-a depus mandatul

Şeful statului a refuzat să comenteze informaţiile apărute pe surse referitoare a numele unui viitor premier desemnat.

Klaus Iohannis a spus despre Ludovic Orban: „Rămâne prima mea opţiune pentru premier”.

De asemenea, întrebat dacă va desemna un premier înainte de motivarea CCR, Iohannis a spus că această chestiune este independent de ceea ce se petrece la CCR.

„Sunt şanse ca una şi cealaltă (desemnarea şi motivarea CCR – n.r)să nu fie le gate” a spus Iohannis.

Întrebat dacă doreşte cooptarea USR la guvernare, Iohannis a spus că „regula nu este ca preşedintele să adune o majoritate, ci să desemneze o persoană pe care o consideră capabilă să meargă şi să adune o majoritate în Parlament”.

Ludovic Orban și-a depus mandatul de prim-ministru desemnat! Klaus Iohannis: „Chem partidele la discuții”

Klaus Iohannis, președintele României

Klaus Iohannis, președintele României

El a subliniat că nu face consultări pro forma, ci pentru a afla opiniile partidelor politice.

În ceea ce priveşte eventuala desemnare a unui premier independent, Klaus Iohannis a replicat că nu se poate pronunţa înainte de consultări.

„S-ar putea deja să avem mâine (miercuri – n.r.) o desemnare. Voi încerca să fac o desmenare care va duce la o procedură care se finalizează. Mă voi asigura că fac o desemnare bună”, a mai declarat Iohannis.

Întrebat dacă are ceva să- reproşeze premierului Ludovic Orban, Iohannis a răspuns: ”Dimpotrivă, sunt foarte mulţumit de munca depusă de domnul Orban în calitate de premier, după aceea în calitate de premier interimar”.

„Nu doar că nu aş avea ce să-i reproşez, chiar aş avea pentru ce să-l laud, iar procedura în Parlament nu s-a blocat fiindcă Ludovic Orban a făcut sau nu a făcut ceva anume. Întreg blocajul s-a produs din cauza PSD-ului care mai întâi a tras de timp cu audierile care altătdată se făceau într-o zi sau într-o zi jumătate (...), după care termenul la care s-a pus votul pentru învestitură a fost termenul maximal admis în Regulamentul activităţilor comune ale celor două Camere, deci se vede clar intenţia de a bloca acest demers. Pentru a debloca întregul demers, domnul Ludovic Orban şi-a depus mandatul de premier desemnat şi mergem mai departe. România nu are nevoie de blocaje, sunt suficiente probleme care trebuie rezolvate, nu avem nevoie de astfel de blocaje” a încheiat Iohannis”.

Conform lui iohannis, şansele de organizare a alegerilor anticipate tocmai au scăzut sub 50%, arată cei de la news.ro.

Asociaţii civice din Iaşi, scrisoare deschisă către Ludovic Orban: Cum se potriveşte vopsirea în galben a lui Chirica cu... Anisie anunţă că Biroul Executiv al PNL va discuta mandatul cu care partidul va merge la consultările de la Cotroceni / ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x