"În Camera Deputaţilor se va lua decizia, care e Cameră decizională. OUG pe care am dat-o, am dat-o din motive extrem de temeinice şi de solide şi este indispensabilă pentru organizarea în bune condiţii a alegerilor anticipate. Cine respinge această ordonanţă nu vrea să se respecte termenele constituţionale privitoare la organizarea alegerilor anticipate şi nu vrea să se deruleze în bune condiţii aceste alegeri anticipate. Avem soluţii, nu ajunge o lege să fie promulgată aşa repede, putem ataca la Curtea Constituţională, avem multe soluţii. Sunt convins că această reglementare este necesară şi nu are nimic neconstituţional”, a declarat Orban. Întrebat ce va discuta cu preşedintele Klaus Iohannis la întâlnirea programată la ora 17.00, Orban a spus că se va discuta ”orice subiect important despre România”. "Cunoaşteţi foarte bine că între preşedintele României şi Guvernul pe care îl conduc este o relaţie de colaborare, de parteneriat, ne consultăm pe toate temele importante astfel încât să avem deciziile, soluţiile cele mai corecte. (...) Vom discuta despre orice subiect important despre România”, a declarat Orban.
OUG privind alegerile anticipate a fost respinsă miercuri de plenul Senatului.
Pentru respingere s-au pronunţat 85 de parlamentari, iar împotrivă, 33.
Legea de aprobare a Ordonanţei a venit cu raport de respingere de la Comisia juridică din Senat.
Ordonanţa va fi trimisă Camerei Deputaţilor, care e forul decizional în acest caz.
Raportul de respingere a OUG a fost adoptat prin votul senatorilor PSD şi al celor de la UDMR. Aceasta în condiţiile în care liderul UDMR Kelemen Hunor a anunţat că a trimis o scrisoare oficială Avocatului Poporului, după publicarea în Monitorul Oficial a OUG, considerând că ”este inacceptabilă schimbarea mascată a sistemului electoral, mai multe puncte ale actului normativ fiind neconstituţionale".
Legea de aprobare a ordonanţei va fi trimisă plenului Senatului, împreună cu raportul de respingere. În final, legea va ajunge la Camera Deputaţilor, care este forul decizional.
Ordonanţa de Urgenţă privind alegerile parlamentare anticipate, adoptată de Guvernul Orban în ultima şedinţă înaintea demiterii, a fost publicată vineri în Monitorul Oficial.
Actul normativ prevede că în ţară alegerile se desfăşoară duminică, în timp ce pentru diaspora sunt alocate trei zile, respectiv zilele de vineri şi sâmbătă premergătoare datei alegerilor la nivel naţional. De asemenea, este dublat numărul parlamentarilor din diaspora.
De asemenea, alegătorii vor putea vota la orice secţie de vot din ţară sau din străinătate, în baza unui act de identitate valabil în ziua votării.
Data alegerilor anticipate se stabileşte cu cel puţin 50 de zile înaintea votării.
Avocatul Poporului, Renate Weber, a anunţat că instituţia va decide săptămâna aceasta dacă va sesiza Curtea Constituţională în legătură cu ordonanţa de urgenţă privind alegerile anticipate.
Premierul Ludovic Orban a declarat, marţi seară, după respingerea OUG privind anticipatele de Comisia juridică din Senat, că există un grup Ultras al PSD ”care nu mai are nicio urmă de raţiune şi de bun simţ, care dă votul orbeşte, fără să analizeze actele normative”. Orban aspus că, în acest moment, orice fel de previziune legată de data alegerilor parlamentare nu poate fi făcută.
Sursa : news.ro
Ludovic Orban, la evaluarea activităţii Poliţiei Române: Poliţia întotdeauna a fost un câmp de luptă pentru oameni influ... Orban: Totdeauna a existat o încercare de influenţare a numirilor în Poliţie...