Antena Căutare

PDL a facut portretul superprimarului de Bucuresti

Un primar general ales uninominal, cu un consiliu format din 55 de consilieri, alesi tot uninominal - cate doi sau trei pentru fiecare colegiu parlamentar si sase viceprimari de sectoare, alesi din randul consilierilor prin votul intregului consiliu. Aceasta este viziunea PDL despre conducerea Capitalei, expusa de senatorul PDL Sorina Placinta si de deputatul PDL Vasile Gherasim la o dezbatere pe tema Legii Capitalei, dezbatere la care au fost invitati reprezentantii unor asociatii profesionale din Bucuresti. Cei doi parlamentari PDL au prezentat proiectul Legii Capitalei, pe care vor sa-l promoveze in Parlament, proiect prin care se desfiinteaza sistemul de alegere directa a primarilor de sectoare.

In proiect se arata ca "alegerea consilierilor municipali se face prin vot uninominal, de pe liste apartinand partidelor politice sau candidatilor independenti".

Printre atributiile consiliului sunt prevazute: aprobarea bugetului general, unul pentru toata Capitala, aprobarea bugetelor sectoarelor, prin distribuirea resurselor din bugetul general, hotaraste cu privire la concesionarea sau inchirierea serviciilor publice, aproba planurile urbanistice generale, zonale si de detaliu ale municipiului Bucuresti si actioneaza pentru protectia si refacerea mediului.

Conform proiectului, consilierii alesi viceprimari sunt suspendati din calitatea de consilier, iar schimbarea lor din functie se poate face cu votul majoritatii consilierilor, la propunerea partidului care i-a desemnat. Superprimarul pe care il vrea PDL ar trebui sa coordoneze serviciile publice locale, sa fie ordonator principal de credite si sa intocmeasca proiectul bugetului local, adica sa imparta bugetele sectoarelor.

Tot pe mana primarului ar trebui sa se afle coordonarea urmatoarelor domenii: educatie, sanatate, cultura, tineret, sport si turism, ordine publica, dezvoltare urbana, podurile si drumurile publice, salubrizarea si alimentarea populatiei cu gaz natural si apa, canalizarea, energia termica etc.

In plus, primarul trebuie sa inventarieze bunurile din patrimoniul public si privat, sa elaboreze planurile urbanistice si sa emita avizele, acordurile si autorizatiile.

Sorina Placinta a declarat, la dezbatere, ca Bucurestiul nu mai poate functiona ca un oras cu mai multe orasele, cu stadii de dezvoltare diferite.

"Trebuie sa existe un singur buget, nu sapte, si trebuie eliminate discrepantele dintre sectoare", a declarat Placinta. Invidia pedelistilor s-a canalizat spre Sectorul 1, care, potrivit parlamentarilor PDL, are cel mai mare buget. "Aceasta lege nu ii convine lui Andrei Chiliman, pentru ca are cel mai mare buget si poate schimba acum florile de pe spatiile publice de trei ori pe zi iarna. Si Sectorul 5 ar trebui sa beneficieze de aceleasi facilitati", a explicat Placinta.

Sorina Placinta si Vasile Gherasim vor sa mai organizeze cateva dezbateri pe tema legii, dupa care sa depuna proiectul la Parlament.

Sursa: Jurnalul National

Adriana Saftoiu vrea sa desfiinteze condica mincinoasa din Camera Deputatilor... Dan Voiculescu: In comparatie cu regimul Basescu, USL este imaculata...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x