Schimbare uriașă la alegeri! Românii ar putea vota trei zile, la fel ca cei din Diaspora: „Trebuie să reechilibrăm situația”

Legea electorală s-ar putea schimba, potrivit liderului ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. Politicianul a anunțat că românii din interiorul țării ar trebui să aibă posibilitatea să își exprime votul la alegerile prezidențiale pe o durată de trei zile, la fel ca cei din Diaspora.

Legea electorală s-ar putea schimba

Călin Popescu Tăriceanu a anunțat, miercuri, intenția ALDE de a iniția un proiect de lege pentru înființarea unui număr de secții de vot în fiecare județ din țară, unde românii să aibă posibilitatea să voteze pe parcursul a trei zile, la fel cum prevede actuala lege în vigoare pentru cetățenii români din Diaspora.

„Am auzit destui români din ţară nemulţumiţi de această situaţie şi cred că trebuie să reechilibrăm situaţia şi să impunem şi în ţară posibilitatea să se poată vota pe acelaşi calendar ca şi cel pentru românii din afară. Adică să modificăm legea electorală pentru a înfiinţa un număr de secţii de votare (câteva sau măcar una în fiecare judeţ) unde românii să poată vota trei zile sau câte zile se va stabili să se voteze în străinătate. În fond şi în ţară pot fi cazuri în care cetăţeni care nu pot vota duminică ar putea să-şi exprime votul vineri sau sâmbată. Împreună cu colegii mei din ALDE voi face o propunere legislativă în acest sens pe care o vom discuta şi cu celelalte partide parlamentare. Cred că românii trebuie să aibă drepturi egale oriunde aleg ei să trăiască, muncească sau studieze”, a scris Tăriceanu, pe Facebook.

Politicianul susține că votul de trei zile în Diaspora este o formă de discriminare față de cetățenii români din interiorul țării.

„Am aşteptat publicarea rezultatelor finale ale primului tur al alegerilor prezidenţiale pentru a avea consfinţit inclusiv rezultatul din diaspora. Pentru că se impun câteva învăţăminte/concluzii după acest rezultat. Întâi, sunt mulţumit că soluţia pe care ALDE a propus-o pentru a îmbunătăţi condiţiile de votare în străinătate, votul prelungit pe durata a trei zile, a funcţionat. Românii din diaspora au putut vota în condiţii bune, fără cozi şi nervi. Dar nu pot să nu reiau acum ce am spus şi am susţinut şi în vară când am discutat proiectul de lege în Parlament: soluţia ALDE a fost implementată doar parţial, creând astfel o discriminare pozitivă a românilor care trăiesc, muncesc sau studiază în străinătate”, a subliniat Tăriceanu.

Ultimele știri