In sedinta Biroului Permanent de luni, membrii conducerii au aflat ca pentru lunile noiembrie si decembrie nu mai exista bani pentru plata personalului Senatului.
In schimb, exista fonduri pentru senatori. Anuntul facut de liberalul Dan Radu Rusanu nu a fost primit cu incantare de senatori, mai ales ca era insotit de recomandarea acestuia ca parlamentarii sa renunte la o parte din propriile indemnizatii pentru a ajuta financiar salariatii acestei camere.
"Executia bugetara arata ca pentru lunile noiembrie si decembrie nu mai exista bani pentru plata salariatilor personalului Senatului. Exista pentru senatori, dar nu exista pentru personalul aferent Senatului. Eu personal nu cred si nu sper intr-o rectificare bugetara in plus, cel mult in minus. De aceea as sugera ca din fondul de salarii alocat senatorilor sa se scoata o suma aferenta platii salariilor personalului, pentru ca nu putem noi sa luam salariu 100% si personalul sa nu ia deloc doua luni de zile", a aratat Rusanu.
Senatorul PNL a mai atras atentia si asupra apetitului colegilor sai pentru deplasari externe, hobby care a facut deja ca la inceputul lunii mai, circa 64% din fondurile dedicate acestor activitati sa fie epuizate.
"Pana la 30 aprilie, s-au cheltuit din fondul de deplasari externe circa 64%. Pana la sfarsitul lunii mai procentul se va ridica la 70%, ramanand pentru urmatoarele 7 luni de zile un procent de numai 30%. As sugera sa impartim acesti 30% ori pe cele 7 luni de zile, ori sa se faca strict un program de deplasari ca sa ne putem incadra in buget. Altfel, in ritmul in care s-au cheltuit pana acum sumele alocate pentru fondul de deplasari, in special externe, in iulie anul acesta nu vom mai avea bani de deplasari", a avertizat Rusanu.
Alertat de intorsatura discutiei care viza buzunarele si placerile senatorilor, democrat-liberalul Constatin Dumitru a propus presedintelui Senatului, Mircea Geoana sa amane problema pe motiv ca e "putin timpurie". Cat priveste propunerea lui Rusanu de renuntare a senatorilor la o parte din propriile retributii, Dumitru a apreciat ca nu ar rezolva dificultatile financiare deoarece nu s-ar putea acoperi printr-o astfel masura necesitatile salariale ale personalului Senatului pe respectivele luni.
"Eu sunt de acord cu propunerea domnului chestor, numai ca mi se pare putin timpurie. Noi discutam de lunile noiembrie si decembrie ale anului acesta. Cred ca mai e vreme sa analizam si sa gasim solutii. Nu trebuie sa luam neaparat acum, stiu eu, luna aceasta, luna viitoare o masura, indiferent care ar fi ea, de reducere a salariilor noastre sau, eu stiu, sa nu luam noi salariile... Oricum n-ar ajunge pentru intreg salariul personalului din Senat si sa ne straduim sa gasim o solutie consistenta, serioasa, ca intreg personalul sa aiba salariile asigurate inclusiv pe noiembrie, decembrie", a aratat parlamentarul PDL.
Liberalul Teodor-Viorel Melescanu a propus, la randul sau, sa se renunte la biletele business-class atunci cand se merge peste hotare, deoarece sunt mai scumpe cu 70% decat cele de la clasa economic. El a mai sugerat colegilor sa mai "perieze" pleiada de deplasari externe care sunt aprobate saptamanal in BP.
Udemeristul Verestoy Attila a venit insa cu o contrapropunere. Senatorii care vor dori in continuare sa mearga cu avionul la clasa business, sa suporte din buzunarul propriu diferenta biletului.
"Multi prefera - si ar trebui sa mergem pe aceasta solutie - sa plateasca diferenta, de la clasa economic la clasa business. Deci, eu propun ca in toate deplasarile sa avem posibilitatea de a opta pentru bilete la clasa business, cu mentiunea ca diferenta sa se plateasca de catre senator. Este cel mai corect lucru" a aratat Verestoy.
O alta idee a fost formulata de catre senatorul Dumitru Oprea care a sugerat si reducerea cotelor de benzina pe cap de senator, de la 500 la 300 litri lunar.
"Un subiect mai sensibil este cel la care zilnic suntem implicati: parcul auto. Pe vreme de criza am putea sa mergem de la 500 de litri pe luna la 300 de litri. Este alt capitol bugetar, dar stiu ce inseamna si 300 de litri pe luna... pentru o perioada scurta", a spus Oprea.
Discutiile s-au incheiat insa fara un rezultat palpabil, senatorii preferand sa amane problema luarii masurilor de austeritate pentru o data viitoare.