Antena Căutare

Strategie fiscal-electorala: bani pentru asistenta sociala doar in anul alegerilor

In planul elaborat de Executiv pentru perioada 2011-2013, bugetul alocat pentru asistenta sociala va fi majorat cu 3 miliarde de lei, culmea, doar in 2012, an electoral, desi in toata aceasta perioada, politica promovata de Cabinetul Boc este austeritatea si reducerea acestui tip de cheltuieli Ministerele Sanatatii, Educatiei si Apararii raman cu cei mai putini bani.

Strategia fiscal-bugetara intocmita de Cabinetul Boc are la baza cifre extrem de optimiste. Din document reiese ca, in doi ani, Romania va trece de la recesiune de 1,9% la crestere economica de 3,9%. In acelasi interval, deficitul bugetar scade de la 6,8% la 3%. Si daca economia isi revine spectaculos, anul 2012 va aduce mai multi bani pentru cheltuielile socia­le si de personal. La timp pentru promi­siunile electorale si incurajarea romanilor chemati sa isi aleaga noii reprezentanti, atat in plan local, cat si in Parlament.

Cheltuielile cu asistenta sociala sunt estimate la 72,25 miliarde de lei peste doi ani, cu peste trei miliarde de lei mai mult decat in 2010, desi Cabinetul Boc sustine ca acestea trebuie reduse drastic.

De asemenea, vor fi supli­mentate fondurile pentru cheltuielile de personal, dar si cele pentru investitii, astfel incat, in 2012 cheltuielile totale ale bugetului general consolidat vor fi cu 7% peste cele din 2010. Motorul cresterii pentru anii 2012 si 2013 va fi cererea interna, care isi va mari contributia la cresterea PIB de la 1,8% anul viitor la 4,3% in 2012, se precizeaza in documentul aprobat de Executiv. Strategia este intocmita pe baza asteptarilor Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), statistici care in ultimii ani au fost contra­zise de realitate.

De exemplu, in luna ianuarie 2009, CNP estima pentru anul respectiv o crestere economica de 2,5%, iar pentru 2010 un avans de 4,5%. Diferentele dintre prognoze si reali­tate au fost semnificative. In 2009, economia s-a contractat cu 7,1%, iar proiectiile pentru acest an indica, in varianta optimista, un recul de 1,9%.

Educatia si Agricultura, mai multi bani poate din 2012

Cheltuielile bugetare calculate ca pondere din PIB vor fi mai mici anul viitor, comparativ cu 2010, pentru majoritatea ministerelor. Pentru domenii sensibile precum educatia, sistemul sanitar si agricultura, guvernul promite ca va aloca mai multi bani din 2012. Reducerile de fonduri alocate Ministerului Sanatatii pot fi puse si pe seama descen­tralizarii.

Tot articolul, in Financiarul

Iliescu: Guvernul alternativ al PNL, o idee "cam nastrusnica"... Elena Udrea, zbor pretios cu o cursa de linie a Tarom...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x