Antena Căutare

Suceava este o bombă cu ceas. Dan Barna, USR: Izolați tot județul!

Coronavirus în România. Preşedintele USR, Dan Barna, cere Guvernului să ia de urgenţă decizia de a izola întregul judeţ Suceava

Dan Barna cere şi alte măsuri pentru a evita răspândirea noului coronavirus, având în vedere că 224 de suceveni, dintre care 91 de medici şi personal medical, sunt confirmaţi pozitiv.

"Este o situaţie dramatică la Suceava. Lanţul de incompetenţă şi proasta gestionare a crizei a dus la rezultate dezastruoase. Ceea ce se întâmplă acolo nu trebuie să se mai repete. Felul în care se va acţiona de aici înainte va fi un model pentru alte potenţiale situatii de criză în alte judeţe, în alte spitale. Sunt câteva măsuri pe care le solicităm Guvernului, trebuie acţionat ferm acum”, a declarat Dan Barna, într-o conferinţă de presă.

USR solicită Guvernului testarea extinsă a tuturor locuitorilor din oraşul Suceava şi comunele limitrofe (Sf. Ilie, Scheia, Ipoteşti, Moara, Tişăuţi, Bosanci şi Adîncata), aducerea cu prioritate a echipamentelor (RT-PCR), a specialiştilor şi a testelor în judeţul Suceava, izolarea judeţului Suceava şi întreruperea tuturor activităţilor neesenţiale pentru o perioadă de 2 săptămâni, pentru a evita propagarea exponenţială şi aopri epidemia, în condiţiile în care Spitalul Judeţean de Urgenţă este nefuncţional.

De asemenea, USR cere realizarea unor circuite epidemiologice separate pentru pacienţii infectaţi cu COVID-19 şi non-COVID-19 în Spitalul Judeţean de Urgenţă după dezinfecţie şi aducerea personalului medical de înlocuire de la Iaşi, precum şi dotarea spitalului cu echipament de protecţie adecvat şi instruirea epidemiologică de folosire a echipamentului, care nu a fost făcută corespunzător.

Citește și: Moldova devine Lombardia României. Focarul de coronavirus din Suceava se extinde: Cel puțin 41 de medici din Focșani sunt bolnavi de Covid19

Totodată, se cere redirecţionarea ajutoarelor de la Crucea Roşie şi alte organizaţii către Suceava şi zona Moldovei, inclusiv în Focşani, Câmpulung Moldovenesc, Neamţ.

La rândul său, Iulian Bulai, deputat USR de Neamţ, a făcut un apel către autorităţile locale din Suceava să ia măsuri urgente.

"Este foarte important să acţionăm acum şi să izolăm Suceava pentru a nu permite judeţului să devină Lombardia de România. Sper ca noul ministru al Sănătăţii să ducă la îndeplinire solicitarea de a testa masiv. Fac un apel la Guvern să permită Consiliilor Judeţene să achiziţioneze echipamente medicale şi de protecţie, dacă de la Bucureşti nu se primeşte ajutorul necesar. Aşteptăm o gestionare cu mai mult aport local şi judeţean a acestei probleme. Avem nevoie de acţiune acum la Suceava, aştept mai multă acţiune şi curaj din partea domnului Orban”, a spus deputatul Iulian Bulai.

Citește și: Mamă din Suceava, cu un bebeluș care ar avea COVID-19, disperată! „Toți fug de noi! Copilul meu moare aici pe pat! E vânăt tot! Plânge încontinuu!” VIDEO

Senatorul USR Adrian Wiener a afirmat că situaţia de la Suceava este cauzată de un management defectuos atât în privinţa gestionării pacienţilor infectaţi cu COVID-19, cât şi al spitalului.

"La Suceava am văzut cât de uşor această infecţie cu COVID-19 poate să devină o infecţie nosocomială. Cât de uşor poate spitalul să devină principala zonă în care acest virus se transmite de la om la om. Este foarte importantă protecţia cu echipamente speciale a cadrelor medicale, dar şi instruirea lor în a le folosi. A fost o cascadă de inadecvări, decizii care poate că au fost luate prea târziu ori nu au fost luate deloc. Este, din păcate, ceea ce se poate întâmpla în multe spitale din România. Testarea strategică care să permită izolarea precoce a cazurilor şi protejarea resursei strategice, adică testarea cadrelor medicale, sunt cele care vor face diferenţa în viitorul imediat şi pe tot parcursul crizei, când vorbim de numărul de morţi ori de felul în care sistemul de reacţie va face faţă acestei crize. Este important ca infecţia să nu se transmită pe orizontală, aşa cum s-a întâmplat şi în Italia”, a conchis Wiener, de profesie medic.

Victor Costache: Voi rămâne în linia întâi în această criză, voi consilia echipa Ministerului Sănătăţii de câte ori va f... S-a aflat adevăratul motiv! De ce a demisionat Victor Costache din funcția de ministru al Sănătății...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x