Antena Căutare

Tökes cere la ONU autonomie teritoriala

Trei asociatii ale maghiarilor au trimis ONU un document privind situatia minoritatii maghiare din Romania in care se plang de discriminari in utilizarea limbii, a fondurilor alocate, a reprezentarii in administratie, inclusiv de violenta fizica asupra maghiarilor din Romania care sunt tratati ca "cetateni de mana a doua".

Drept solutie pentru rezolvarea acestor probleme, asociatiile semnatare cer ONU sa recomande autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc. Intitulat "Discriminarea impotriva minoritatii nationale maghiare in Romania", documentul insoteste Raportul de tara al Romaniei privind discriminarea etnica care se discuta azi la Geneva, la Comitetul ONU pentru Eliminarea Discriminarii Rasiale, si este semnat de CNMT, formatiunea lui Laszlo Tökes, Asociatia Pro Regio Siculorum si Comitetul de Initiativa Bolyai.

"Tinutul Secuiesc trebuie sa devina o entitate administrativa regionala unica, unitara. Regiunea ar trebui sa aiba propriile organisme legiuitoare si executive, bazate pe alegeri democratice in randul propriilor cetateni", clameaza semnatarii documentului.

In plus, acestia solicita si acordarea statutului de limba regionala oficiala pentru limba maghiara si folosirea libera a emblemelor secuiesti. Raportul semnat de cele trei asociatii va fi luat in calcul alaturi de cel oficial al Romaniei de ONU pentru elaborarea unui raport privind situatia minoritatilor din Romania si a unor recomandari.

Actiunea maghiarilor este criticata de Forumul Civic al romanilor din Covasna, Harghita si Mures, care solicita MAE sa intervina pentru a preveni "denaturarea realitatii". Vicepresedintele PC Bogdan Diaconu a acuzat UDMR de murdarirea imaginii Romaniei in lume prin sustinerea unui "raport total mincinos", printre membrii delegatiei Romaniei fiind si membrii UDMR.

Sursa: Jurnalul National

VIDEO! Asculta balbaielile lui Boc!... Liderii PDL, scutiti de impozite in … statul Nebraska...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x