Live acumObservator 16 Weekend
Prime Time 20:00Film: Maleficent

Traian Basescu: Oficialii UE stiu perfect ce se intampla in Romania. Barroso, Reding si Van Rompuy au ridicat problema independentei Justitiei

In urma intalnirilor avute la Bruxelles cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cu Viviane Reding, comisarul european pentru Justitie, drepturi fundamentale si cetatenie, si cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, presedintele Traian Basescu a declarat ca oficialii UE cunosc foarte bine situatia din Romania si ca cei trei demnitari au ridicat, din nou, problema independentei Justitiei si functionarii statului de drept.

"Toti cei trei au ridicat si problema independentei Justitiei, luand nota de declaratiile frecvente care s-au constituit in atacuri la justitie. Am exprimat convingerea ca Justitia din Romania va ramane si isi va consolida independenta, modul cum functioneaza acum proband faptul ca deja este prea tarziu sa mai pui justitia sub control politic", a declarat Traian Basescu, adaugand ca spera ca aceste declaratii ale sale sa fie confirmate de realitatile din tara. De asemenea, Basescu a spus ca i-a asigurat pe toti cei cu care a vorbit ca "institutiile statului roman au rezistat socului politic si statul de drept este o realitate a Romaniei, o realitatea care, din pacate, trebuie reconfirmata".

Presedintele a mai declarat ca Barroso, Reding si Van Rompuy au facut apel la responsabilitatea partidelor politice din Romania si ca, in mod deosebit, presedintele Comisiei Europene "m-a asigurat ca Romania va beneficia de o supraveghere extrem de atenta din partea UE".

In ceea ce priveste accesul Romaniei in spatiul Schengen, Basescu a estimat ca este o problema tehnica, lucru mentionat in tratatul de aderare, subliniind ca in discutiile avute a exprimat convingerea ca cel mai tarziu in decembrie se va lua o decizie cu privire la data aderarii.

"Accesul in Schengen este o problema tehnica, asa scrie in tratatul nostru de aderare, am exprimat convingerea ca cel mai tarziu in luna decembrie se va lua o decizie cu privire la data (...) Fara sa ne intrebe nimeni, oricum s-a amanat JAI pentru luna octombrie si, cum pana in octombrie nu am ocazia sa ma intalnesc cu principalii lideri politici care exprima rezerve, mi-am fixat, si zic eu ca este un termen realist, ne-am fixat ca termen daca nu octombrie, atunci decembrie, sa stim o data", a declarat Traian Basescu.

Recomandari