Antena Căutare

Traian Basescu refuza acreditarea ambasadorului Olandei

Scandal diplomatic Romania – Olanda! Traian Basescu amana momentul investirii ambsadorului Olandei in Romania, care este marcat de prezentarea scrisorilor de acreditare fara a exista o explicatie din partea Palatului Cotroceni. Un scandal diplomatic fara precedent are loc intre Romania si Olanda. Ambasadorul unei tari membre a Uniunii Europene nu isi poate incepe oficial misiunea, desi se afla la post de aproape o jumatate de an.

Presedintele Traian Basescu amana primirea scrisorilor de acreditare a ambasadorului Olandei in Romania, fara a exista o explicatie din partea Palatului Cotroceni, scrie Jurnalul.ro. Ambasadorul Johannes Hendrik Matteus von Bonzel este deja la post din decembrie anul trecut.


Nu exista o „norma" in durata asteptarii, dar cutuma in lumea diplomatiei este ca acreditarea in tara-gazda se face intr-un termen de maximum 60 de zile. In ultimii ani, nu a existat o depasire a acestei durate de la sosirea la Bucuresti a ambasadorului numit si primirea oficiala la Presedintie.

Problemele reprezentarii oficiale a Olandei in Romania, intr-un moment tensionat intre cele doua tari din cauza „Schengen", se adauga la „razboiul declaratiilor" declansat de oficialii de la Bucuresti. Pozitia Olandei, dar si cea a Finlandei erau deja clare: ele se opuneau intrarii Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen. Eforturile Romaniei de a convinge ca sunt indeplinite conditiile de aderare la spatiul european de libera circulatie nu au reusit.

Drept raspuns, la Bucuresti s-a reactionat cu miscari considerate naive si chiar primitive. Autoritatile vamale si fiscale romanesti „descopera" in septembrie 2011 ca bulbii de lalele din Olanda au purici.

Nici la inceputul acestui an, Olanda nu si-a schimbat pozitia, Romania si Bulgaria fiind obligate sa mai astepte verdictul pana la o noua reexaminare. Traian Basescu declara: „Am remarcat abuzul Olandei. Imi pare rau. Nu Albita e poarta de intrare a tigarilor, a alcoolului si a drogurilor. Si nu Romania, din neputinta, a legalizat prostitutia, nu Romania a legalizat consumul de droguri". Nominalizarea Portului Rotterdam era mai mult decat transparenta ca si atacul la adresa Olandei.

Raspunsul Olandei a fost in limitele normelor diplomatice: „Orice guvern al unui stat UE are dreptul sa prezinte in maniera pe care o considera potrivita concluziile Consiliului European".

foto: Intact Images

Andrei Chiliman: "Nu plec in alt partid si nu voi abandona primaria Sectorului 1"... PRM a rupt alianta cu Partidul Noua Generatie. Gigi Becali: "Nu ne-am inteles la negocieri"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x