Antena Căutare

Traian Basescu: "Romania va participa cu 207 militari in conflictul din Libia"

"Romania va participa cu 205 militari si doi ofiteri la bordul fregatei Regele Ferdinand in Marea Mediterana", a spus Traian Basescu la finalul sedintei Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, care s-a desfasurat, marti, la Palatul Cotroceni.

Principala tema abordata in cadrul intrunirii CSAT, care a durat mai bine de doua ore, a fost evaluarea situatiei din Libia, in contextul aplicarii Rezolutiei 1973 a Consiliului de Securitate al ONU.

Declaratiile presedintelui Traian Basescu:

- Pe 20 martie a fost aprobat planul de operatii pentru impunerea embargoului cu privire la vanzarile de armament catre Libia.

- Pe 22 martie a fost aprobat planul de operatii privind zona de interdictie aeriana.

- Tot astazi, in jurul orei 16:00, NATO, Consiliul Nord-Atlantic, a aprobat directiva de executie privind embargoul, in baza rezolutiei 1970 a Consiliului de Securitate.

- Ar fi bine sa nu dam impresia ca suntem nepregatiti a intelege lucruri elementare. Marii beneficiari ai resurselor petroliere din Libia sunf Italia, Franta, Marea Britanie si SUA.

- Nu au nevoie de un razboi pentru a primi ceea ce deja au. Interventia este pentru a proteja populatia de un lider politic care omoara propria lui populatie. Este bine ca atunci cand se vorbeste despre populatia din Libia, de interese si de solutii sa se aiba in vedere ca e vorba despre o populatie cu foarte multe triburi.

Costurile se vor ridica la 4,5 milioane de euro, iar suma va fi pusa la dispozitie de guvern, la urmatoarea sedinta.

Presedintele Traian Basescu a respins speculatiile potrivit carora fortele coalitiei care participa militar in Libia ar urmari sa preia sub control resursele petroliere.

De asemenea, seful statului a anuntat ca CSAT a hotarat, in sedinta de marti, suplimentarea cu 67 de jandarmi a participarii la accelerarea procesului de tranzitie in Afganistan.

Potrivit presedintelui, acesti 67 de jandarmi vor avea misiunea de a participa la instruirea fortelor de ordine publica in Afganistan.

Presedintele a precizat ca toate costurile acestor operatiuni vor trebui aprobate in urmatoarea sedinta de Guvern.

Romania raspunde astfel la solicitarea NATO, formulata in jurul orelor 16, Pactul Nord-Atlantic preluand de la SUA comanda operatiunilor militare indreptate impotriva regimului Gaddafi.

foto:Intact Images

Basescu: "PNL poate sa plece la razboi daca vrea, dar singur"... Raiul lui Severin de la Bruxelles. Vezi cat castiga un europarlamentar!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x