Antena Căutare

UPDATE! Motiunea de cenzura, respinsa. Emil Boc ramane premier

Motiunea de cenzura "Dupa 22 de ani, democratia in pericol", initiata de Opozitie ca urmare a asumarii raspunderii Guvernului pe legea comasarii alegerilor in anul 2012, a fost respinsa. Victor Ponta si majoritatea parlamentarilor PSD au venit la sedinta de plen cu banderole tricolore pe bratul stang pentru a marca Revolutia de la 1989, iar pe banci si-au pus steaguri cu stema decupata.

UPDATE 13.05: Ponta, insulte fara precedent: "Boc vorbeste ca prostu', iar Elena Udrea este o aroganta si lipsita de cultura, ca Elena Ceausescu"

UPDATE 12.40: Motiunea de cenzura "Dupa 22 de ani, democratia in pericol" a fost respinsa. Opozitia a avut doar 215 voturi din cele 234 necesare. Reprezentantii PDL si UNPR nu au participat la vot, in timp ce UDMR a spus ca voteaza "impotriva".

UPDATE 12.10:


UPDATE 12.00:
Premierul Emil Boc, huiduit in plenul Parlamentului


Manifestanii au afisat mai multe bannerele pe care scria: "Parlamentarii Romaniei, teroristii democratiei", "Comasati-va pe voi, dar la groapa de gunoi", "Dupa 22 de ani, iluzia democratiei s-a comasat", "Plutonul de executie al democratiei s-a reunit", "Democratia nu este un lux" sau "Opozitia a adoptat o pozitie: Capra".

Declaratii Emil Boc:

*USL vrea alegeri anticipate pentru ca a plecat de la 67% si acum este sub 46%
*Eu stiu ca miza sunt alegerile anticipate
*Va doriti cu disperare de ani buni alegeri anticipate. Ati plecat de la 67%, azi sunteti la 46% si in primavara veti fi sub 40%, condusi de demagogia dl Victor Ponta si de somnul dl. Crin Antonescu
*In 2207 ati amanat alegerile din mai pentru toamna. Nu e cazul sa dati lectii de morala si de democratie, mai bine va uitati in oglinda
*Va invit sa va respingeti motiunea de cenzura pentru ca nici dvs nu credeti in ea
*Romania, prin efortul romanilor, sta mai bine decat multe state din UE sub aspectul deficitului si al datoriei publice

UPDATE 10.45: Crin Antonescu ataca Puterea:

*Avem de-a face cu incercarea de a lovi direct in inima sistemului democratic deoarece alegerile sunt conditia si proba de verificare

*Dumneavoastra, dl. Emil Boc, aveti un fuhrer, aveti la dispozitie un popor, stiti ce trebuie si ce nu trebuie sa faca natiunea, stiti cine e responsabil si cine nu, ca cine nu e de acord e dusmanul poporului.

*Resping ideeea ca o simplificare si o diminuare a procesului electoral ar fi solutii pentru ceva, cu atat mai putin pentru criza economica.

*In care tara din Europa s-a renuntat la parti din procesul electoral, s-a renuntat la vreo alegere sau s-au comasat alegeri?

*S-a intamplat altceva, au demisionat guverne care nu avea suficienta credibilitate, s-au facut alegeri anticipate, in Spania.

*Prima conditie pentru ca un guvern sa fie puternic si performant tine de credibilitate si legitimitate.

*Credibilitatea dumneavoastra e la cote minime record, in intreaga istorie a Romaniei, legitimitatea e de la nastere pusa sub semnul intrebarii, pentru ca e data de o majoritate care incalca grav si evident majoritatea pe care romanii au dat-o la alegerile parlamentare din 2008.

*Prin aceasta comasare, in mod clar si explicit, parlamentul Romaniei e transformat intr-o institutie de mana a doua.


UPDATE 10.30: Victor Ponta a luat cuvantul:

*Mult mai ieftin ar fi sa scapam de guvernul Boc si nu ar trebui sa ne uitam la economia in urma alegerilor.

*Vom incerca sa-i aducem aminte tovarasului Emil Boc de soarta tovarasului Emil Bobu, tovarasei Elena Udrea de soarta tovarasei Elenei Ceausescu, tovarasului Traian Igas de soarta tovarasului Tudor Postelnicu.

*Vom incerca sa-i aducem aminte tovarasului Traian Basescu, cel mai iubit fiu al poporului, tututor tovarasilor si prietenilor sai romani, maghiari, de alte nationalitati, asa cum istoria in mod rau se rescrie dupa 22 de ani, se va rescrie si pentru acesti tovarasi.

*Anul viitor, in decembrie, sa-i pedepsim pe acesti tovarasi, asa cum au fost si altii inaintea lui.


UPDATE 10.20: Boc, fata-n fata cu a zecea motiune: "In 2012 vrem sa ne concentram pe binele economiei"


UPDATE! Sedinta a inceput. La dezbateri participa premierul Emil Boc, membri ai Cabinetului si 262 de parlamentari.



USL a depus, saptamana trecuta, o motiune de cenzura ca urmare a asumarii raspunderii Guvernului pe comasarea alegerilor. Motiunea se intituleaza "Dupa 22 de ani, democratia este in pericol", iar semnatarii sustin ca scopul demersului puterii de a comasa alegerile din 2012 este, de fapt, fraudarea acestora.

"Proiectul privind comasarea alegerilor este un demers discretionar, unilateral si antidemocratic al actualei puteri, elaborat fara consultarea societatii civile, si impus prin procedura angajarii raspunderii, Parlamentul fiind din nou eliminat din ecuatia democratica", se arata in motiunea de cenzura, care precizeaza ca eventuala comasare a alegerilor "este un simulacru de procedura legislativa".

Potrivit initiatorilor motiunii, argumentul principal invocat in sustinerea acestei anomalii nedemocratice care este legea comasarii alegerilor a fost reducerea cheltuielilor din fondurile publice. Acestia subiliaza ca mandatul de ales local, respectiv de parlamentar sunt guvernate de regimuri juridice distincte.

De asemenea, in motiune este sustinut faptul ca prelungirea mandatelor alesilor locali in functii inseamna schimbarea regulilor in timpul jocului. "Modificarea in acest moment a Legii 215/2001 in sensul maririi duratei mandatului de ales local, nu se poate aplica decat viitorilor alesi locali, in niciun caz celor aflati acum in functie, pentru ca asta ar insemna o incalcare a principiului conform caruia 'Legea dispune numai pentru viitor, ea n-are putere retroactive'", scriu initiatorii motiunii de cenzura.

Ei adauga ca nu se intrunesc niciuna dintre conditiile special prevazute de lege care sa justifice prelungirea mandatelor actualilor alesi locali.

In textul motiunii se arata ca fraudarea alegerilor este "adevarata miza a comasarii alegerilor". "Intreaga procedura de angajare a raspunderii este una abuziva, nedemocratica si adanceste criza de legitimate cu care deja va confruntati. Promovand legea comasarii alegerilor, prin procedura angajarii, veti reporta aceasta criza de legitimitate si pentru urmatorii 4 ani. Vom avea alesi locali nelegitimi, un Parlament nereprezentativ, pe modelul celui din ultimii ani cand ati fortat crearea unui grup parlamentar de tansfugi politici, impreuna cu care ati dat nastere unei majoritati toxice nesocotind vointa electoratului", se mai arata in textul motiunii.

Conform Constitutiei, Guvernul este demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de trei zile de la prezentarea programului, a declaratiei de politica generala sau a proiectului de lege, a fost adoptata cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor. Daca Guvernul nu a fost demis prin motiunea de cenzura, proiectul de lege prezentat se considera adoptat.

Pentru adoptarea motiunii de cenzura ar fi necesare 234 de voturi. Grupurile PSD si PNL numara in total 215 parlamentari, iar cele ale coalitiei 244. De asemenea, exista si cinci deputati si un senator neafiliati unui grup parlamentar.

Parlamentul are in prezent 466 de membri, din totalul de 471 de mandate, celelalte locuri fiind vacante.

Astfel, USL ar trebui sa mai convinga cel putin 19 parlamentari sa voteze motiunea. Presedintele PSD, Victor Ponta, a anuntat ca, daca motiunea de cenzura nu trece de Parlament, USL va contesta legea la Curtea Constitutionala.

sursa: Jurnalul

UPDATE! Premierul Boc, huiduit in plenul Parlamentului: "Rusine sa va fie!"... Elena Udrea isi doreste un copil: ”Sper ca in curand sa mi se indeplineasca dorinta”...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x