Antena Căutare

Sfântul Apostol Matei, pomenit pe 16 noiembrie. Povestea vieții Lui

Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe data de 16 noiembrie 2023, pe Sfântul Apostol și Evanghelist Matei. Aceasta este cunoscut ca unul dintre cei doisprezece apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos și ca unul dintre cei patru evangheliști. Iată de ce această sărbătoare este una importantă, chiar dacă nu este trecută în calendarul ortodox cu o cruce.

Imagine cu lumânări, flori și o icoană în Biserică. Galerie
Sfântul Apostol Matei, pomenit pe 16 noiembrie. Povestea vieții Lui | Shutterstock

În fiecare an, pe data de 16 noiembrie 2023, Sfântul Matei este prăznuit de creștinii ortodocși cu mare drag și recunoștință în suflet. Acesta este recunoscut pentru faptul că a luat parte la scrierea uneia dintre cele patru Evanghelii care se regăsesc în Noul Testament.

Citește și: Postul Crăciunului a început pe 15 noiembrie 2023. Ce se mănâncă și ce este interzis

Povestea Sfântului Apostol și Evanghelist Matei

Sfântul Matei a fost fiul lui Alfeu și s-a născut purtând numele de Levi. Acesta ocupa funcția de vameș în Capernaum, acolo unde s-a și născut.

Meseria lui era de a încasa/percepe taxele, iar într-o zi când se afla în ziua de lucru Iisus i-a făcut o vizită. Venind dinspre malul lacului Ghenizaret, Iisus l-a văzut și i-a spus „Vino după Mine”. Matei a urmat sfatul pe care l-a primit, s-a ridicat și a mers după Mântuitorul Iisus Hristos, și mai apoi, a devenit unul dintre ucenicii săi.

Schimbarea numelui a făcut-o pentru a reflecta noua chemare către Iisus, deoarece numele „Matei” semnifică „Dar de la Dumnezeu”. Acesta a dat o „masă mare” de rămas bun pentru vechii săi prieteni, unde i-a invitat și pe Iisus, dar și pe ucenicii săi.

Citește și: Rețetă de post. Cum prepari falafel acasă, simplu și rapid. De ce ingrediente ai nevoie

După ce a avut loc Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, Matei a ales să propovăduiască printre evrei, iar apoi a mers în Etiopia pentru a lua parte la scrierea Evangheliei. Acesta a murit ca martir aici după ce păgânii l-a ars pe rug, conform Martirologiului roman.

Trupul său a fost pus într-un sicriu și apoi aruncat în mare. Sicriul a fost adus de apă chiar în fața bisericii pe care acesta o zidise.

Citește și: Lăsatul Secului pentru postul Crăciunului se apropie! Când este și ce trebuie să faci în ziua cea mare

Citește și: Tradiții și superstiții din popor în luna noiembrie. Ce aduce Brumar și care sunt sărbătorile importante în această lună

Ce nume se sărbatoresc pe 16 noiembrie

Pe data de 16 noiembrie se sărbătoresc persoanele care poartă numele de Matei sau derivatele acestui nume, iar cele mai rostite rugăciuni în această zi sunt:

„O, Sfinte Apostol si Evanghelist Matei, parasind aurul cu adevarat si pe Hristos iubindu-L cu iubire de dreapta credinta, luminator te-ai aratat lumii intregi si din vames ai devenit ucenic al Domnului, Apostol marit si propovaduitor al credintei. Dupa datorie cinstim pomenirea ta si cu credinta praznuim, cantand si graind: Roaga-te Lui Hristos Dumnezeu, sa dea iertare de greseli sufletelor noastre, ale celor care Ii dam slava, lauda si multumire pentru toate Lui Dumnezeu Cel preacinstit in Sfanta Sa Treime, acum si in vecii vecilor. Amin!”

Citește și: Ghiveci mănăstiresc de post. Rețeta și trucuri de la călugării bucătari

„Sfinte Apostol si Evanghelist Matei, te chem cu trupul meu, cu sufletul meu cu spiritul meu. Ridica de pe umerii mei povara saraciei si da-mi drum drept si lumina. Arata-mi calea, solutia, oamenii si locurile in care pot beneficia de toate informatiile necesare pentru a ma elibera de aceasta situatie. Adu-i in preajma mea pe cei ce ma pot ajuta si deschide-mi ochii a ii pot recunoaste!”

Urări pentru cei sărbătoriți pe 16 noiembrie

Pentru persoanele dragi, cele mai frumoase și îndrăgite urări sunt:

  • „Felicitări de ziua numelui – La mulți ani Matei! Sfântul pe care îl reprezinți să te călăuzească mereu, să-ți dea un munte de sănătate, o mare de iubire și un ocean de fericire”
  • „La mulți ani și mult noroc în această zi specială. Îți dorim să ți se îndeplinească toate dorințele. Sănătate și numai bucurii!”
  • „La mulți ani! Sfântul Matei sa te călăuzească mereu!”
  • „Nu uita că astăzi, ești cel mai important, așa că petreceți ziua cum poți mai bine!”
  • „Îți doresc să fii fericit într-o zi specială! La mulți ani, Matei!”
  • „Sfântul Matei să te ocrotească în fiecare zi. La mulți ani!”
  • „O zi specială să ai, de Sfântul Matei. La mulți ani într-o zi specială!”
  • „La mulți ani, Matei! Dumnezeu să te ocrotească într-o zi așa frumoasă plină de semnificații!”
Postul Crăciunului a început pe 15 noiembrie 2023. Ce se mănâncă și ce este interzis...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x