Luna noiembrie este plină de simboluri în tradițiile populare. Deși în ultimii ani temperaturile nu mai sunt atât de scăzute, luna noiembrie încheie anotimpul toamna.
Această lună mai poartă denumirea și de Brumar. Fiecare săptămână din Brumar vine cu propria semnificație și propriile obiceiuri.
Tradiții și superstiții din popor în luna noiembrie
Potrivit unei surse, luna noiembrie se împarte în cinci segmente, astfel:
- al Miriștei
- cel dedicat Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil
- cel al Filipilor de Toamnă
- al Ovideniei
- al Andreiului de Iarnă.
Citește și: Brumar în calendar, aer tropical afară! Temperaturi maxime și minime în luna noiembrie
Primul, al Miriștei, poartă această denumire deoarece românii încep să are pământul pentru primăvară.
Cel de-al doilea este dedicat Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, aceștia fiind prăznuiți în biserică. În această perioadă, oamenii se odihnesc, nu lucrează la câmp, nu spală haine și nu cos nimic.
Cel de-al treilea este al Filipilor de Toamnă. În această perioadă, românii ”leagă gura sobei” pentru ”a lega și gura lupilor”. Acest obicei se trage din învățăturile apostolilor care au scăpat nevătămați după ce au fost aruncați într-o groapă cu lupi.
În cel de-al patrulea, al Ovidaniei, românii aprind focuri în sat, astfel încât să distrugă întunericul iernii și al morții. Aceasta este o sărbătoare a luminii. Conform unei surse, lumânarea din această zi, dată de sufletul morţilor, mai ales pentru cei morţi fără lumânare, dar şi pentru cei vii, nu se va stinge niciodată pe lumea cealaltă.
„Sărbătoarea de Ovidenie, împreună cu Filipii de Toamnă, Noaptea Strigoilor, Sântandrei şi Sânnicoară (Moş Nicolae) formează, în perioada 13 noiembrie – 6 decembrie, un scenariu ritual de înnoire a timpului, probabil Anul Nou dacic”, spune etnologul Ion Ghinoiu.
Citește și: Prognoza meteo 1 noiembrie 2023. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi
În ultimul segment, care este dedicat Andreiului de Iarnă, se sărbătorește Sfântul Andrei. Această sărbătoare este pe 30 noiembrie. Ritualurile laice se îmbină cu cele religioase, astfel că românii obișnuiesc să ungă casa și ușile cu usturoi pisat pentru a ține la distanță strigoii.
Sărbătorile importante din luna noiembrie
În luna noiembrie începe postul Crăciunului. De asemenea, românii ortodocși sărbătoresc o serie de evenimente importante, precum:
- 8 noiembrie: Soborul Sfinților Mihail și Gavriil
- 13 noiembrie: Sfântul Ioan Gură de Aur - Ap. Efeseni IV, 1-7 Ev. Luca X, 25-37 glas 5, voscr. 11
- 21 noiembrie: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului
- 30 noiembrie: Sfântul Apostol Andrei; Sfântul Andrei Saguna, Mitropolitul Transilvaniei.
Deși multe dintre tradițiile și obiceiurile străvechi au fost date uitării chiar și în zonele rurale, unele dintre cele din apropierea Crăciunului sunt încă păstrate la loc de cinste și trec din generație în generație.
Lăsatul Secului pentru postul Crăciunului se apropie! Când este și ce trebuie să faci în ziua cea mare...