Antena Căutare

Tradiții și superstiții din popor în luna noiembrie. Ce aduce Brumar și care sunt sărbătorile importante în această lună

Din cauza temperaturilor scăzute, luna noiembrie mai este numită în popor și Brumar. Aceasta prevestește iarna și fiecare săptămână are semnificația ei.

colaj doi copii sprijiniți de un gard de lemn în natură și un calendar al lunii noiembrie cu un dovleac
Luna noiembrie este plină de simboluri în tradițiile populare | Shutterstock

Luna noiembrie este plină de simboluri în tradițiile populare. Deși în ultimii ani temperaturile nu mai sunt atât de scăzute, luna noiembrie încheie anotimpul toamna.

Această lună mai poartă denumirea și de Brumar. Fiecare săptămână din Brumar vine cu propria semnificație și propriile obiceiuri.

Citește și: Tradiția de care „a uitat” Gina Pistol la nuntă. Și-a amintit la 3 zile de la eveniment: „M-am luat cu distracția”

Tradiții și superstiții din popor în luna noiembrie

Potrivit unei surse, luna noiembrie se împarte în cinci segmente, astfel:

- al Miriștei

- cel dedicat Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil

- cel al Filipilor de Toamnă

- al Ovideniei

- al Andreiului de Iarnă.

Citește și: Brumar în calendar, aer tropical afară! Temperaturi maxime și minime în luna noiembrie

Primul, al Miriștei, poartă această denumire deoarece românii încep să are pământul pentru primăvară.

Cel de-al doilea este dedicat Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, aceștia fiind prăznuiți în biserică. În această perioadă, oamenii se odihnesc, nu lucrează la câmp, nu spală haine și nu cos nimic.

Cel de-al treilea este al Filipilor de Toamnă. În această perioadă, românii ”leagă gura sobei” pentru ”a lega și gura lupilor”. Acest obicei se trage din învățăturile apostolilor care au scăpat nevătămați după ce au fost aruncați într-o groapă cu lupi.

Citește și: Persoanele care sunt născute în luna noimebrie sunt mai puternice. Care este motivul și de ce contează zodia atât de mult

În cel de-al patrulea, al Ovidaniei, românii aprind focuri în sat, astfel încât să distrugă întunericul iernii și al morții. Aceasta este o sărbătoare a luminii. Conform unei surse, lumânarea din această zi, dată de sufletul morţilor, mai ales pentru cei morţi fără lumânare, dar şi pentru cei vii, nu se va stinge niciodată pe lumea cealaltă.

„Sărbătoarea de Ovidenie, împreună cu Filipii de Toamnă, Noaptea Strigoilor, Sântandrei şi Sânnicoară (Moş Nicolae) formează, în perioada 13 noiembrie – 6 decembrie, un scenariu ritual de înnoire a timpului, probabil Anul Nou dacic”, spune etnologul Ion Ghinoiu.

Citește și: Prognoza meteo 1 noiembrie 2023. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi

În ultimul segment, care este dedicat Andreiului de Iarnă, se sărbătorește Sfântul Andrei. Această sărbătoare este pe 30 noiembrie. Ritualurile laice se îmbină cu cele religioase, astfel că românii obișnuiesc să ungă casa și ușile cu usturoi pisat pentru a ține la distanță strigoii.

Sărbătorile importante din luna noiembrie

În luna noiembrie începe postul Crăciunului. De asemenea, românii ortodocși sărbătoresc o serie de evenimente importante, precum:

- 8 noiembrie: Soborul Sfinților Mihail și Gavriil

Citește și: Ce vreme aduce începutul lunii noiembrie 2023. Vara în plină iarnă este acum o posibilitate. Prognoza meteo anunțată de ANM

- 13 noiembrie: Sfântul Ioan Gură de Aur - Ap. Efeseni IV, 1-7 Ev. Luca X, 25-37 glas 5, voscr. 11

- 21 noiembrie: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

- 30 noiembrie: Sfântul Apostol Andrei; Sfântul Andrei Saguna, Mitropolitul Transilvaniei.

Deși multe dintre tradițiile și obiceiurile străvechi au fost date uitării chiar și în zonele rurale, unele dintre cele din apropierea Crăciunului sunt încă păstrate la loc de cinste și trec din generație în generație.

Lăsatul Secului pentru postul Crăciunului se apropie! Când este și ce trebuie să faci în ziua cea mare...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x