Vânzarea medicamentelor la bucată va fi interzisă în farmaciile din România, începând de sâmbătă, când va intra în vigoare o directivă europeană ce le impune farmaciștilor să vândă doar cutii întregi cu medicamente.
Noua directivă europeană are ca scop să controleze strict sursa medicamentelor şi să le identifice repede pe cele falsificate, prin intermediul unui sistem de verificare impus de Uniunea Europeană tuturor statelor membre.
Acest nou regulament va avea şi efecte adverse în România, deoarece mulţi bolnavi fără posibilitate financiară nu îşi vor mai putea cumpăra doar o pastilă sau două, cum obișnuiau.
Falsificarea medicamentelor reprezintă o problemă majoră la nivelul Uniunii Europene. Potrivit Comisiei Europene, doar în perioada 2013-2017 au fost raportate 400 de incidente de falsificare.
Dan Zaharescu, preşedinte al Organizaţiei de Serializare a Medicamentelor (OSRM), a explicat joi, într-o conferinţă de presă, că fiecare cutie de medicamente eliberată în ţările UE va fi verificată din acest punct de vedere la momentul eliberării către pacient.
Începând cu data de 9 februarie 2019, în conformitate cu prevederile Directivei 2011/62 şi Regulamentul Delegat 2016/161, în statele membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European, devine operaţional Sistemul European de Verificare a Medicamentelor (SEVM), iar de la această dată, doar medicamentele care respectă noile reguli de securitate vor putea fi puse în circulaţie.
Serializarea vizează medicamente ce se eliberează în baza unei prescripţii medicale cât şi un medicament fără prescripţie, a cărui substanţă activă este omeprazolul.
Verificarea se face prin scanarea de către farmacist a codului bidimensional tipărit pe fiecare cutie de medicamente, operaţiune prin care informaţia codificată este comparată cu cea urcată de producător în baza de date europeană.