Antena Căutare

23 martie, Ziua mondială a meteorologiei. Cum ne afectează schimbările climatice

Ziua mondială a meteorologiei este sărbătorită de peste cinci decenii pe 23 martie. A ajuns o tradiţie ca în fiecare an, de Ziua mondială a meteorologiei, WMO să propună spre dezbatere o temă de interes universal, pentru toate cele 191 state şi teritorii membre.

Ziua mondială a meteorologiei este sărbătorită de peste cinci decenii pe 23 martie. A ajuns o tradiţie ca în fiecare an, de Ziua mondială a meteorologiei, WMO să propună spre dezbatere o temă de interes universal, pentru toate cele 191 state şi teritorii membre.

Ziua mondială a meteorologiei se marchează din anul 1961 și reprezintă intrarea în vigoare, la 23 martie 1950, a Convenției ONU care a transformat vechea Organizație meteorologică internațională într-o organizație interguvernamentală, cunoscută sub numele de Organizația Meteorologică Mondială, potrivit Wikipedia.

Deoarece a devenit o tradiţie ca aniversarea anuală a Zilei Mondiale a Meteorologiei să se concentreze pe o temă anume, cea de-a 68-a sesiune a Consiliului Executiv al Organizaţiei Meteorologice Mondiale a stabilit ca tema anului 2018 să fie “Vremea şi clima; să acţionăm inteligent”.

România este membru al Organizaţiei Meteorologice Mondiale din 1884. România a participat la primul Congres al OMM, din 1951.

De-a lungul anilor, au fost dezbătute teme precum: relaţia dintre meteorologie şi agricultură (1968), relaţia dintre meteorologie şi producţia alimentară (1976, 1984), relaţia dintre meteorologie şi producţia de energie (1979), meteorologia în slujba vieţii şi a protecţiei bunurilor (2002), reducerea vulnerabilităţii la extremele de vreme şi climă (2003), vremea, clima şi apa în era informaţiei (2004), vremea, clima, apa şi dezvoltarea durabilă (2005), vremea şi clima: angajarea tineretului (2014), etc.

Schimbările climatice afectează toate regiunile lumii. Calotele glaciare se topesc, iar nivelul mărilor și oceanelor este în creștere. În unele regiuni, fenomenele meteorologice extreme și precipitațiile sunt tot mai frecvente, în timp ce altele se confruntă cu valuri de căldură și secetă extreme. Se așteaptă o intensificare a acestor fenomene în următoarele decenii, informează Comisia Europeană.

Pe pagina de Facebook a Organizaţiei Meteorologice Mondiale, a fost semnalat faptul că schimbările climatice ne afectează modul de viață.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Foto: Pexels

Singurele GRĂDINIȚE din București DESCHISE, vineri, când toate ȘCOLILE sunt ÎNCHISE! Părinții care nu pot avea grijă de ... Video şocant! Copil de un an, filmat în timp ce era drogat de propria mamă: Revoltă printre părinți...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x