Antena Căutare

25% din populatia din mediul rural nu are acces la invatamantul obligatoriu

Instruirea tertiara poate duce la cresterea PIB intre 11% si 33% . Indicele dezvoltarii umane, care ia in calcul nivelul de educatie al populatiei active, speranta de viata si venitul pe gospodarie, plaseaza pe ultimele 10 locuri sapte regiuni din Romania. Disparitatile dintre mediul rural si cel urban sunt printre cele mai mari din Europa, accesul la serviciile esentiale fiind limitat. Un sfert din populatia din mediul rural nu are acces la invatamantul obligatoriu.



Nivelul de pregatire duce la cresterea productivitatii muncii si, implicit, la cresterea veniturilor. In plus, educatia tertiara tinde sa devina determinanta in gasirea unui loc de munca in urmatorii 10 ani. Totusi proportia celor cu varste intre 25 si 64 de ani, cu nivel de educatie tertiara, variaza mult de la o regiune la alta. In majoritatea regiunilor din zona capitalelor, peste 40% din populatia apta de munca are o pregatire superioara.

In coada clasamentului se afla patru regiuni europene unde rata este sub 10%: regiunile Sud-Muntenia si Sud-Est din Romania, o regiune din Cehia si Insulele Azore. „Per ansamblu, regiunile cu cel mai mic numar de persoane cu educatie tertiara sunt concentrate in Romania, Cehia, Portugalia si Italia", arata un raport recent al Comisiei Europene.

Cum regiunile cu o proportie mai mare de persoane cu nivel ridicat de instruire au o productivitate mult mai mare decat celelalte, unul dintre obiectivele strategiei europene pentru anul 2020 este cresterea procentului celor cu educatie tertiara la 40%.

citeste articolul complet pe Financiarul.com

Directorul Spitalului Campulung Muscel: "Gemenii au fost tinuti in incubator"... Constanta: Porturile au fost inchise din cauza cetii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x