- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Clădirile moderne trebuie să răspundă multor cerințe, nu doar de stabilitate și anduranță în fața timpului și a intemperiilor. Clădirile moderne trebuie să fie, în primul rând, economice și ecologice. Cu cât o clădire consumă mai puțină energie și materialele folosite sunt mai rezistente în timp și reciclabile, cu atât este mai ecologică.
Multe elemente de arhitectură sau pentru sistemele de căldura, lumină și apă caldă sunt intens discutate și cunoscute. Izolația exterioară este și ea parte integrantă. Însă, mai există o posibilitate de izolare la interior care nu este foarte des luată în calcul deși are rezultate remarcabile atât ca izolant cât și ca decor în amenajare. Vorbim despre tavanele false. Iată cinci motive pentru care ar trebui să se folosească tavan fals.
Izolează termic
Cel mai simplu mod de a izola un apartament, în special dacă el se află la ultimul etaj, este de a-i monta tavan fals. Astfel, intre placa de deasupra camerei și interiorul camerei se creează o zonă tampon care nu permite transferul de căldură atât de ușor. Astfel, cu suprafața acoperită cu plăci tavan fals, costurile cu încălzirea iarna și răcirea vara sunt diminuate.
Izolează fonic
O altă caracteristică a camerelor cu tavane false este acustica plăcută. Acestea absorb sunetele și combat efectul de ecou în cameră. De asemenea, prin absorbția sunetelor, nivelul de zgomot care iese în exterior este mai mic decât la o casă sau un apartament în care nu sunt montate placi tavan fals. Iar atunci când locuința este într-un spațiu comun, precum blocul, acesta este un aspect extrem de important, mai ales pentru bunele relații cu vecinii.
Acoperă sistemele de încălzire și de răcire
Tavanele false se montează pe sistemele lor de prindere și astfel ascund toate țevile care pot trece pe deasupra, atât cele care asigură căldura cât și cele care asigură ventilația. Acest mod de a masca țevile inestetice este extrem de apreciat în special de constructorii și designerii de spații publice și comerciale, însă, designerii moderni, dezvoltatorii din noua generație folosesc tavanul fals în locuințele private pentru a masca cablurile electrice și cele care conectează la internet sau cablu. Dincolo de aspectul estetic, tavanul fals este ușor de scos și pus la loc apoi, în cazul în care la aceste sisteme a apărut o avarie.
Asigură un stil urban, modern
Piața de specialitate asigură multe modele de tavan fals cu design modern sau clasic. Plăcile de tavan fals pot să fie cu modele în relief sau modele plane, pot să aibă diferite texturi sau să fie uniforme. Pot să fie suprafețe mari sau plăci tavan fals cu dimensiuni reduse, care dau iluzia unui spațiu mai mare, dacă este pus într-o încăpere mică. Partea cea mai apreciată de către designeri și cumpărători este ușurința cu care, în tavane false se pot încastra sisteme de iluminat. Astfel, cu ajutorul unor leduri cu lumină diversă putem să obținem propriile modele tavan fals. Ambianța va fi deosebită și va avea un stil modern, urban.
Montajul rapid
Pentru orice meșter, montarea de tavan fals este o bucurie. Se montează ușor, curat și nu necesită îndemânare aparte ci doar puțină atenție astfel încât plăcile tavan fals să fie puse drept. Este o operațiune pe care o poate face oricine are puțină îndemânare și un boloboc.
Există două tipuri de tavan fals, tavanul metalic și tavan casetat din fibre minerale (cel care seamănă cu polistirenul), amândouă având aceleași calități dar și altele. Tavanele metalice sunt ignifuge și în interiorul lor se pot monta foarte ușor corpuri de iluminat. Sunt preferate de către designerii de spații publice precum magazinele, saloanele, cabinetele. Un lucru mai puțin știut despre tavane false este aspectul ecologic, ele putând fi realizate până la 40% din materiale reciclate.
Tavanul fals nu este doar o soluție modernă de design, este un element de plus valoare adus casei ce ajută la economia de energie și oferă posibilități foarte mari de amenajare.
Cum îți alegi centrala termică... Accident teribil pe Autostrada București-Pitești! O cisternă lovită de un TIR...