Antena Căutare

8 Martie - Ziua Femeii sau Ziua Mamei? Află totul despre această zi specială

8 Martie 2018. Ziua de 8 Martie este cunoscută în toată lume ca sărbătoarea internațională a femeii. Luna martie este cea care ne aduce revenirea primăverii.  Totodată, este peroada care e aminteșt de vremurile trecute.  Adică, ne amintim de femeile puternice și curajoase care au luptat pentru libertate, pentru a căpăta drepturi.

8 Martie 2018. Ziua de 8 Martie este cunoscută în toată lume ca sărbătoarea internațională a femeii. Luna martie este cea care ne aduce revenirea primăverii. Totodată, este perioada care ne amintește de vremurile trecute. Adică, de femeile puternice și curajoase care au luptat pentru libertate și pentru a căpăta drepturi.

În anul 1977, Adunarea Generală a ONU a proclamat printr-o rezoluție Ziua Națiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor și Pace Internațională. O sărbătoare a femeilor, recunoscută internațional, a fost hotărâtă încă din 1910, de Internaționala Socialistă reunită la Copenhaga. După Primul Război Mondial s-a fixat data de 8 Martie ca Ziua Internațională a Femeii.

8 Martie 2018. De ce femeile vremurilor trecute mărșăluiau, pentru ce luptau? Simplu: ele voiau drept de vot. Așa că au continuat să demonstreze pentru drepturi egale.

8 Martie - Ziua Femeii sau Ziua Mamei? Află totul despre această zi specială

Femeile mai luptau pentru ceva, ele cereau un program de lucru mai scurt și salarii mai mari. În acea vreme, 15. 000 de femei ieșeau în stradă pentru a-și striga nemulțumirile. În 1909, conform unei declarații a Partidului Socialist din America, Ziua Internaționala a Femeii a fost stabilită pe 28 februarie. Așadar, greva femeilor n-a fost în zadar!

8 Martie 2018. Așa se face că, un an mai târziu, în 1910, în urma unei Conferințe a Muncitoarelor de la Copenhaga, unde au participat peste 100 de femei din 17 țări, s-a hotărât ca Ziua Femeii să fie sărbătorită în aceiași zi peste tot în lume, data de 8 martie fiind aleasă însă abia în 1913.

8 Martie - Ziua Femeii sau Ziua Mamei? Află totul despre această zi specială

Ziua femeii a fost recunoscută ca sărbătoare internațională în 1977. Așa a devenit o tradiție în Europa și în SUA. În Anglia, pe 8 Martie, au loc marșuri și întruniri în memoria acestor Femei, în timp ce în România ziua de 8 Martie se sărbătorește Femeia, cu flori, cine romantice și alte cadouri.

8 martie este sărbătoare oficială în țări precum: Afganistan, Angola, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Burkina Faso, Cambodgia, Camerun, China, Croația, Cuba, Georgia, Guinea, Eritrea, Kazakhstan, Kîrgîzstan, Laos, Macedonia, Madagascar, Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Rusia, Tajikistan, Turkmenistan, Uganda, Ucraina, Uzbekistan, Vietnam și Zambia, însă este sărbătorită și în alte state, precum Chile, Serbia sau Bulgaria.

8 Martie - Ziua Femeii sau Ziua Mamei? Află totul despre această zi specială

Femeile din Pakistan celebrează în fiecare an, pe data de 8 martie, luptele acestora pentru drepturile femeii și încercările de natură culturală sau religioasă, prin care au trecut acestea. În Portugalia, femeile sărbătoresc seara zilei de 8 martie în oraș, în grupuri formate numai din femei.

8 Martie 2018. În Italia, de 8 martie, sunt organizate reuniuni despre afirmarea drepturilor femeilor, a siguranței acestora la locul de muncă, a sănătății. Bărbații din Italia, oferă de 8 martie femeilor mimoze galbene. Mimozele galbene și ciocolata primesc și femeile din Rusia sau Albania,

8 Martie 2018. În unele țări, 8 martie, Ziua Internațională a Femeii sărbătorită este declarată prin lege zi liberă.

Haideți să vedem în ce colțuri ale lumii se mai sărbătorește 8 Marte:

8 Martie - Ziua Femeii sau Ziua Mamei? Află totul despre această zi specială

Albania, Algeria, Armenia, Azerbaidjan, Bangladesh, Belarus, Bosnia şi Herţegovina, Brazilia, Bulgaria, Burkina Faso, Cambodgia, Camerun, Chile, Columbia, Croaţia, Cuba, Cipru, Danemarca, Eritreea, Finlanda, Georgia, Grecia, Guineea-Bissau, Islanda, India, Italia, Israel, Laos, Letonia, Kazajstan, Kosovo, Kirghizstan, Macedonia, Madagascar, Malta, Mexic, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Palestina, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Siria, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ungaria, Uzbekistan, Vietnam, Zambia.

În China, femeile au după-amiaza liberă de 8 martie.

8 Martie 2018. În România, Ziua Mamei a fost declarată sărbătoare publică începând din 2010 şi este sărbătorită în prima duminică a lunii mai.

Sursa, Wikipedia, avantaje

Meteorologii au anunțat când scăpam de valul de frig. Primăvara își face apariția mai devreme decât ne-am aștepta... Lista școlilor închise de viscol, până miercuri. Nu se vor ține cursuri aici...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare Sambata, 04.05.2024, 16:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x