Antena Căutare

A prezis seismul din 77! Seismologul George Prucaru avertizeaza din nou: "Un cutremur de magnitudine 7 se poate produce oricand"

Un cutremur de magnitudine 7 se poate produce si astazi. O spune clar si in exclusivitate la Observator unul dintre cei mai titrati seismologi. Autoritatile nu par deloc alarmate de avertismentul apocaliptic.

Inca nu stiu cati oameni si cate cladiri sunt in pericol in Romania. Dar sunt gata sa intervina. Mai grav e ca, desi seismologii au previziuni sumbre, in Bucuresti, OFICIAL, nici prefectura si nici Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta nu au nici macar o harta a zonelor cu risc seismic din Capitala.

Un butoi cu pulbere gata sa explodeze! Mai intai, in maruntaiele pamantului din Vrancea. De-acolo, va zgudui, apoi, toata Romania. O spune cel care a prezis si cutremurul din 1977. Acum, spun specialistii, fierbe pamantul, din nou, in adancuri. Cand va rabufni, e o chestiune doar de timp. Timp in care am putea sa ne pregatim.

Teoretic, in caz de cutremure, oamenii s-ar putea adaposti in buncare. Daca mai ajung acolo. Este locul cel mai sigur in cazul unui cutremur major. In mod paradoxal, acum, pe timp de pace seismica, cei care se ascund deja in buncare sunt o buna parte dintre autoritati. Ele au, teoretic planuri mari de salvare pentru populatie. Intrebati, practic, care sunt acestea, institutiile statului au rspuns evaziv.

"Institutia Prefectului Municipiului Bucuresti si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bucuresti nu detine o harta a zonelor cu risc seismic din Capitala si nici informatii privind existenta unui asemenea studiu.", spune Prefectului Municipiului Bucuresti

De departe, Capitala sta cel mai prost. Peste 370 de cladiri sunt in pericol iminent. Iar in ultimii cinci ani, s-au consolidat mai putin de 30 de imobile. In 2009, primarul general spunea ca la un cutremur de peste 7 pe Richter, o jumatate de milion de romani ar fi in pericol. Calculele lui au fost, imediat, contestate.

In lipsa unor consolidari serioase, o catastrofa e previzibila si in restul tarii, in caz de un cutremur major.

Oficialii sustin ca exista si adaposturi. 30 la suta din populatia Romaniei poate fi cazata, in caz de calamitate. Atat! Iar autoritatile pot afla de cutremur cu maximum 40 de secunde inainte.

Urmariti editia integrala a Observatorului pe AntenaPlay.ro!

O romanca va primi despagubiri de 750.000 de dolari, dupa un accident suferit in SUA!... Centrul Vechi din Capitala ar deveni istorie in cazul unui cutremur de magnitudine mare...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x