Antena Căutare

Adevărul despre varianta Deltacron a noului coronavirus. Ce spun experții după ce au verificat toate datele și informațiile

Experţii în sănătate la nivel mondial pun pun la îndoială informaţiile privind varianta deltacron a noului coronavirus, care ar fi o combinaţie a variantelor delta şi omicron, considerând că ar fi rezultatul unei erori de procesare în laborator.

colaj poze deltacron
Experţii în sănătate la nivel mondial pun pun la îndoială informaţiile privind varianta deltacron a noului coronavirus, care ar fi o combinaţie a variantelor delta şi omicron, considerând că ar fi rezultatul unei erori de procesare în laborator | Shutterstock

În weekend, a apărut informaţia că un cercetător din Cipru a descoperit această posibilă nouă variantă.

Potrivit profesorului de Biologie de la Universitatea din Cipru, Leondios Kostrikis, există unele persoane infectate cu Omicron și Delta, dar în cazul acestei variante cunoscute în țara cipriotă, este „o combinație a ambelor”. Kostrikis a declarat că noua variantă are „semnătura genetică a lui Omicron și genomul Deltei”. Astfel simptomele resimțite de persoanele infectate ar fi o combinație a celor doi viruși.

Experţi în sănătate la nivel mondial pun la îndoială informaţiile privind varianta deltacron a noului coronavirus

Bloomberg News a scris sâmbătă că Leondios Kostrikis, profesor de ştiinţe biologice la Universitatea din Cipru, a numit tulpina ”deltacron”, din cauza semnăturilor sale genetice asemănătoare omicron din genomurile delta.

Citește și: Ce simptome are “Deltacron”, noua variantă a coronavirusului descoperită. Este o mutație hibrid depistată în Cipru

Kostrikis şi echipa sa au spus că au găsit 25 de cazuri ale mutaţiei, ştirea adăugând că la momentul respectiv era prea devreme pentru a spune dacă au existat mai multe cazuri ale posibilei tulpini noi sau ce impact ar putea avea aceasta.

Bloomberg a relatat că descoperirile au fost trimise la Gisaid, o bază de date internaţională care urmăreşte modificările virusului, pe 7 ianuarie.

Unii experţi au pus la îndoială constatările, iar un oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a scris duminică pe Twitter că ”deltacron”, care a fost în tendinţe pe platforma de socializare pe parcursul weekendului, ”nu este reală” şi ”se datorează probabil artefactului de secvenţiere”. o variaţie introdusă printr-un proces nonbiologic.

Dr. Krutika Kuppalli, expert OMS, a declarat pe Twitter că, în acest caz, este probabil să fi existat ”o contaminare în laborator a fragmentelor Omicron dintr-un specimen Delta”.

Într-un alt tweet, ea a notat ironic: ”Să nu îmbinăm numele bolilor infecţioase şi să lăsăm asta pe seama cuplurilor de celebrităţi”.

Alţi oameni de ştiinţă au fost de acord că descoperirile ar putea fi rezultatul unei erori de laborator, iar virusologul Dr. Tom Peacock de la Imperial College din Londra, a scris, de asemenea, pe Twitter că ”secvenţele cipriote ”Deltacron” despre care au relatat mai multe instituţii media mari par a fi destul de clar contaminate”.

Într-un alt tweet, el a menţionat că ”destul de mulţi dintre noi s-au uitat la secvenţe şi au ajuns la aceeaşi concluzie că nu pare o recombinare reală”, referindu-se la o posibilă rearanjare a materialului genetic.

Fatima Tokhmafshan, genetician la Institutul de Cercetare al Centrului de Sănătate al Universităţii McGill din Montreal, a fost de acord, postând pe Twitter că ”acesta NU este o recombinare”, ci ”mai degrabă contaminare de laborator.”

Un alt om de ştiinţă de renume, dr. Boghuma Kabisen Titanji, expert în boli infecţioase la Universitatea Emory din Atlanta, a recomandat o abordare precaută.

Simptomul Omicron care apare pe piele, buze și pe unghii

În timp ce specialiștii vorbesc despre simptome precum o temperatură ridicată, o tuse continuă și o pierdere sau modificare a simțului gustului sau mirosului ca fiind cele trei simptome principale ale coronavirusului, aceste semne sunt mai puțin frecvente în rândul persoanelor infectate cu Omicron.

Citește și: Ce simptome ale Omicron sunt observate la pacienţii COVID-19 vaccinaţi şi nevaccinaţi. Diferențele între cei care se îmbolnăvesc

Persoanele infectate cu Omicron pot observa că pielea, buzele sau paturile unghiale pot dezvolta o nuanță palidă, gri sau albastră, potrivit experților în sănătate de la Centrul pentru Controlul Bolilor (CDC), notează blackpoolgazette.

Acest simptom este considerat a fi rezultatul nivelului scăzut de oxigen din organism. CDC descrie simptomele ca un „semn de avertizare” al infecției cu Covid-19 și sfătuiește oamenii să ceară sfatul medicului de familie dacă observă o astfel de schimbare a culorii.

Alte semne de urgență enumerate de CDC includ dificultăți de respirație, durere persistentă sau presiune în piept, confuzie și incapacitatea de a se trezi sau de a rămâne treaz.

Simptomul Omicron care apare pe piele, buze și pe unghii. Ce se întâmplă în corp. Rafila: "Suntem în cele mai rapid... Ce crede Agenţia Europeană a Medicamentului despre Omicron. Ce schimbare aduce în plină pandemie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x