Antena Căutare

Amenzi usturătoare pentru cei care circulă cu mașina acoperită de zăpadă. Puțini știu la ce pericole se supun circulând astfel

Șoferii trebuie să fie foarte atenți la cum circulă în aceste zile în care ninsorile se întețesc. Aceștia riscă amenzi drastice.

colaj peugeot alb înzăpezit doar pe jumătate și polițist care stă în zăpadă în fața a două mașini de poliție Galerie
Șoferii care circulă cu mașinile nedeszăpezite riscă amenzi uriașe | Shutterstock

În ultima perioadă, în România, condițiile meteo s-au înrăutățit. Ninsorile au început să cadă din abundență, iar temperaturile scăzute de peste noapte fac ca nămeții să înghețe până a doua zi dimineața.

Citește și: Ce să faci ca să nu înghețe niciodată parbrizul în zilele geroase. Trucul simplu pe care toți șoferii trebuie să îl știe

Amenzi usturătoare pentru cei care circulă cu mașina acoperită de zăpadă. Puțini știu la ce pericole se supun circulând astfel

Deși poate fi o corvoadă dimineața, conducătorii auto sunt obligați să-și curețe mașina de zăpadă. În caz contrar, aceștia riscă amenzi usturătoare.

Poliția îi poate opri în trafic pe șoferii care nu au autoturismele deszăpezite, mai ales după ce a nins foarte mult. Deși pare o nedreptate, respectiv o corvoadă, totul ține de siguranța participanților la trafic.

Citește și: O femeie împărtășește „cel mai bun" truc pentru a nu aluneca pe gheață. Nu costă nimic și scapi de accidentări

Bucățile de zăpadă se pot desprinde de pe plafon sau lunetă, iscând astfel varii accidente. Potrivit unei surse, valoarea amenzii pentru această încălcare a legii este de 430 de lei.

Suma pe care sunt nevoiți conducătorii auto să o plătească când sunt sancționați în trafic cu amnezi, în funcție de abaterile la Codul rutier, se încadrează în mai multe clase:

Citește și: Câte Crăciunuri cu zăpadă au fost în România. De câte ori ne-am bucurat de nămeți în plină sărbătoare

- clasa I, unde se aplică 2 sau 3 puncte amendă

- clasa a II-a, unde se aplică 4 sau 5 puncte amendă

Citește și: Parcare gratuită pentru maşinile electrice în Bucureşti. Ce condiție trebuie îndeplinită pentru a beneficia de această facilitate

- clasa a III-a, unde se aplică între 6 și 8 puncte amendă

- clasa a IV-a, unde se aplică de la 9 la 20 de puncte amendă

Citește și: Ce riscă șoferii dacă nu circulă cu actele în original. Care este excepția de la regulă

- clasa a V-a, unde se aplică de 21 la 100 de puncte amendă. Însă în această clasă intră persoanele juridice.

De asemenea, conducătorii auto trebuie să-și echipeze corespunzător autoturismele pe timpul iernii. Aceștia sunt obligați prin lege să aibă, pe lângă cauciucuri de iarnă și lanțuri, un săculeț de nisip și o lopată, pe care să le utilizeze la nevoie.

Șoferii prinși în trafic fără aceste accesorii în mașină riscă sacțiuni drastice. Ei se pot alege cu sancțiuni din clasa a IV-a, adică o amendă de 9 și până la 20 de puncte. De asemenea, polițiștii rutieri le pot reține și certificatul de înmatriculare al mașinii, șoferii primind în schimb o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație, potrivit Capital.

Citește și: De unde se pot recupera maşinile ridicate în Bucureşti în funcţie de sector. La ce sumă ajunge prețul

Totodată, în Codul Rutier se mai precizează și că autovehiculele care au o greutate de peste 3,5 tone trebuie să fie echipate și cu dispozitive antiderapante. Șoferii prinși fără astfel de dispozitive riscă să fie amendați, conform legii.

Vezi mai multe ştiri de ultimă oră pe observatornews.ro

Antibiotice eliberate „la liber” în farmacii. Cum vor fi prescrise și ce condiții trebuie să îndeplinească pacienții... E bine sau nu să dezgheți parbrizul mașinii cu motorul pornit? Pericolul din spatele gestului aparent banal...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x