Antena Căutare

AN ȘCOLAR 2018-2019. Ministerul Educației schimbă TOT!

Ministerul Educaţiei Naţionale a lansat în consultare publică, proiectul Metodologiei-cadru care reglementează organizarea și desfășurarea competițiilor școlare.

Ministerul Educaţiei Naţionale a lansat în consultare publică, proiectul Metodologiei-cadru care reglementează organizarea și desfășurarea competițiilor școlare.

Sintagma „competiții școlare” include olimpiadele școlare și concursurile școlare organizate pe discipline de învățământ, interdisciplinare, multidisciplinare, transdisciplinare/calificări și domenii de pregătire profesională, concursuri de creație, concursuri și festivaluri cultural-artistice, campionate și concursuri sportive școlare pentru elevi. Acestea au caracter științific, tehnico-aplicativ, cultural-artistic și sportiv.

Metodologia respectă principiul egalității de șanse și, în egală măsură, susține performanța școlară înaltă, stabilind subiecte unice, pe țară, la etapa județeană a olimpiadelor școlare și acordând, în baza unui clasament național, locuri suplimentare la etapa națională a olimpiadei.

Numărul participanților la etapa națională este de 70 elevi/an de studiu pentru olimpiadele de la disciplinele matematică, informatică, fizică, chimie, biologie și 60 elevi/an de studiu la celelalte olimpiade care se organizează în toate județele și sectoarele municipiului București. Se califică, la etapa națională, cei 47 de câștigători ai etapei județene, din cele 41 de județe și 6 (șase) sectoare ale municipiului București, la care se adaugă 23, respectiv 13 locuri suplimentare/an de studiu, conform ierarhiei din clasamentul național.

Articolul continuă după reclamă

La olimpiadele care nu se organizează în toate județele, formula de calcul a numărului de participanți la etapa națională este stabilită în metodologie.

Selecția membrilor comisiilor centrale ale olimpiadelor naționale se realizează, pe baza aplicațiilor candidaților în platforma brainmap.ro, de către o comisie de selecție a MEN care va avea în vedere principiul calității în educație.

Tot în vederea creșterii calității condițiilor de organizare și desfășurare a olimpiadelor naționale, se va dubla alocarea financiară pentru elevii și cadrele didactice participante la etapa națională a olimpiadelor școlare, de la 50 lei/persoană/zi la 100 lei/persoană/zi pentru serviciile de masă și cazare.

În premieră, este prevăzută plata cadrelor didactice implicate în organizarea etapelor județene și naționale. Aceasta se va face similar plății cadrelor didactice implicate în examenul național de Bacalaureat, cu excepția evaluatorilor, ale căror remunerații sunt dublate, comparativ cu tarifele practicate pentru evaluarea lucrărilor de la examenul de Bacalaureat.

În acest context, reamintim că sumele nete de plată acordate profesorilor implicați în organizarea și desfășurarea examenelor naționale de bacalaureat și evaluare națională pentru clasa a VIII-a au crescut deja cu 60% în anul 2018 față de anul precedent.

O altă noutate a acestui proiect de metodologie o reprezintă modalitatea de evaluare a lucrărilor elevilor participanți la etapa județeană a olimpiadelor școlare. Aceasta se va realiza în alt județ (județul evaluator) decât cel în care a susținut proba candidatul (județul de origine), ceea ce crește gradul de obiectivitate în aprecierea lucrărilor și siguranța stabilirii unei reale ierarhii naționale a valorilor. Soluționarea contestațiilor se va face, de asemenea, în alt județ decât județul de origine și județul evaluator.

Un element de noutate introdus de acest proiect de metodologie îl constituie și desfășurarea etapei naționale a olimpiadelor, de regulă, în universitățile de stat din România. În acest fel, olimpicii vor cunoaște, în mod direct, facilitățile pe care universitățile românești le pot pune la dispoziția lor pentru studii universitare și de cercetare în domeniu.

Particularitățile olimpiadelor date de specificul disciplinei vor fi prevăzute prin regulamente specifice de organizare și desfășurare a competițiilor școlare elaborate și aprobate la nivelul MEN.

Competițiile școlare au ca obiectiv general stimularea elevilor cu performanțe școlare înalte sau care manifestă interes și aptitudini deosebite în domeniul științific, tehnico-aplicativ, cultural-artistic, civic și în cel sportiv. Totodată, competițiile școlare promovează valorile culturale și etice fundamentale, spiritul de fair-play, competitivitatea și comunicarea interpersonală.

sursa: edu.ro

Fermierii s-au pus pe… inventat legume de poveste! Beneficiile MIRACULOASE pe care le au legume precum castravetele-știu... Ce tragedie! Un român s-a spânzurat în mijlocul străzii, în Italia: "Am văzut cadavrul pe pământ. O scenă şocantă&q...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 8 ianuarie 2025. Super joc! Iată cum s-au descurcat concurenții de la ”Power Couple România”, Radu și Alexandra Bucălaie
Super Neatza, 8 ianuarie 2025. Super joc! Iată cum s-au descurcat concurenții de la ”Power Couple România”, Radu și Alexandra Bucălaie Miercuri, 08.01.2025, 10:11
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x