Antena Căutare

Când se despodobește bradul de Crăciun. Locurile speciale unde îl poți arunca

După încheierea sărbătorilor de iarnă, problema multor români rămâne bradul de Crăciun. Iată când trebuie să îl despodobești, dar și unde îl poți arunca după!

Galerie
Când se despodobește bradul de Crăciun. Ce poți face cu el după sărbători | Shutterstock

Bradul este nelipsit din casele românilor de Crăciun. Împodobitul lui reprezintă o adevărată tradiție, dar și o activitate care marchează debutul sărbătorilor de iarnă, întruchipând momente de familie, emoție și veselie. Totuși, după Anul Nou este momentul și pentru despodobirea lui, când toate decorațiunile vor fi depozitate.

Citește și: Câte zile şi cum se bea corect Agheasma Mare de Bobotează. Greşeala pe care o fac mulți credincioși

Când se despodobește bradul de Crăciun, de fapt

Potrivit obiceiului, bradul se împodobește în ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie. Cu toate că acesta poate fi despodobit oricând, tradiția spune că cel mai bine este ca bradul să se strângă după Bobotează, adică pe 7 ianuarie, ziua Sfântului Ioan Botezătorul.

Articolul continuă după reclamă

Această dată marchează sfârșitul oficial al sărbătorilor de iarnă și oferă un moment de reflecție asupra bucuriei aduse de această perioadă specială. Păstrarea bradului până la această dată este considerată aducătoare de noroc și belșug în noul an.

Cu toate acestea, au apărut și alte date considerate tradiționale de-a lungul timpului. De exemplu, se recomandă îndepărtarea decorațiunilor de Crăciun, inclusiv a bradului, în Noaptea celor Doisprezece - noaptea de 5 spre 6 ianuarie, potrivit dcmedical.ro.

Această dată corespunde călătoriei celor Trei Magi, care au ajuns pentru a aduce darurile lor Pruncului Iisus la 12 zile după Crăciun. Luminile de pe brad, simbolizând ghidajul lor, ar trebui îndepărtate chiar când Magii își încheie călătoria.

Unde poți arunca bradul după sărbători

În Capitală, primăriile de sector au transmis instrucțiuni clare pentru cei care vor să scape de brazii naturali. Firmele de salubrizare îi ridică gratuit din fața blocurilor, din apropierea ghenelor, sau, în cazul celor care stau la casă, din fața porților. Cei care îi aruncă la întâmplare, pe spațiul public, riscă amenzi de sute de lei, potrivit Fanatik.

De asemenea, cei mai curajoși pot duce singuri brazii la cele câteva centre de colectare.

Locuitorii Capitalei sunt sfătuiți să nu arunce brazii de la etaj, tocmai pentru a nu-i pune pe alții în pericol. De asemenea, cei care aleg să pună bradul natural într-un sac de gunoi, sunt sfătuiți să îl taie înainte.

Pe de altă parte, din cauză că bradul natural reprezintă o adevărată bătaie de cap, mulți au ales să cumpere un brad artificial. Acesta nici nu lasă ace în casă și poate fi depozitat și refolosit anul următor.

Citește și: La câte zile după Bobotează este bine să speli rufe. De la ce pleacă această superstiție

Felicitări și mesaje de Sfântul Ioan (Sf. Ion). Cele mai frumoase urări pentru sărbătoarea de azi, 7 ianuarie 2025... Ce simptome are noul virus chinezesc. Cum se manifestă HMPV...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 8 ianuarie 2025. Super joc! Iată cum s-au descurcat concurenții de la ”Power Couple România”, Radu și Alexandra Bucălaie
Super Neatza, 8 ianuarie 2025. Super joc! Iată cum s-au descurcat concurenții de la ”Power Couple România”, Radu și Alexandra Bucălaie Miercuri, 08.01.2025, 10:11
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x