Antena Căutare

Apele nu iarta, cosmarul continua...

Dupa ce ploile au facut adevarate ravagii in calea lor - de la decesul a 22 de persoane pana la distrugerea unor gospodarii, drumuri, poduri -, cosmarul apelor nu s-a incheiat. Meteorologii au prelungit avertizarea cod galben de ploi, noua atentionare fiind valabila pana astazi la ora 23:00. Asa, pentru impresia artistica, alesii au coborat de pe "tron" si au facut scurte vizite prin zonele afectate de inundatii. Pe acelasi principiu cum ca "iarna nu-i ca vara", un lucru este clar: nu au invatat nimic din experientele anterioare, cand Romania s-a confruntat cu eterna problema a inundatiilor.

COD GALBEN de ploi prelungit in 11 judete!

Astfel, 11 judete vor fi afectate de ploi in urmatoarele ore. In Moldova, in nordul Dobrogei, nord-estul Munteniei, precum si in zona Carpatilor Orientali, cantitatile de apa vor continua sa fie insemnate, depasind local 20 l/mp si izolat 40 l/mp, potrivit site-ului Administratiei Nationale de Meteorologie.

VEZI prognoza meteo pentru weekend

Peste 160 de localitati din 22 de judete au fost inundate in ultimele 24 de ore, iar aproape 900 de persoane au fost evacuate din case, in vreme ce peste 2.800 de angajati ai MAI si ai altor structuri au intervenit pentru salvarea persoanelor si limitarea pagubelor.

Totodata, peste 3.200 de gospodarii, anexe, curti si gradini au fost inundate, precum si aproape 18.000 de hectare de pasuni si fanete, circa 15.000 de hectare de teren arabil, aproximativ 5.000 de hectare de paduri, 16 obiective socio-economice, sase drumuri nationale, opt drumuri judetene si noua drumuri comunale.

VEZI prognoza meteo pentru urmatoarele 10 zile

In plus, viitura a facut ca sase poduri si 78 de podete sa devina impracticabile, iar peste 300 de fantani au fost colmatate.

Si debitele Siretului si Prutului cresc, conform celor mai noi date primite de expertii ANAR de la omologii ucraineni.

"Avem de-a face cu doua viituri, una pe Siret si alta pe Suceava care va ajunge, evident, tot in Siret. Vom incerca sa o atenuam pe cea dinspre Ucraina in acumularea de la Bucecea, pentru a permite tranzitarea celei de pe Suceava fara probleme pentru diguri."

Raul Siret a atins, in cursul diminetii de ieri, debite maxime in zona localitatii Pascani, iar viitura se indreapta spre localitatea Nicolae Balcescu, unde hidrologii estimeaza ca va ajunge in aceasta dimineata. 30 de gospodarii din satul Schineni, comuna Saucesti, judetul Bacau, au fost inundate in urma revarsarii Siretului.

"Am pierdut lupta cu Siretul. Chiar daca am facut eforturi mari in ultimele 48 de ore, nu am reusit sa facem fata debitului in crestere", a declarat Constantin Scripat, subprefectul judetului Bacau. Unii localnici au incarcat in carute sau masini cateva lucruri si animalele si au plecat la rude, insa altii nu vor sa-si paraseasca locuintele de frica hotilor.

Tot articolul, in Jurnalul National

Marketing de criza: Varza Traian Basescu, rosii Elena Udrea si ardei Vasile Blaga... COD GALBEN de ploi prelungit in 11 judete. Vezi zonele afectate!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x