În septembrie 2016, poliţiştii bucureșteni au folosit pentru prima oară pe timp de noapte celebrul "pistol"-radar împotriva şoferilor iubitori de viteză, care funcționează pe baza undelor radar, nedetectabile.
De atunci a trecut mai bine de jumătate de an, sistemul s-a modernizat, iar acum niciun șofer nu îi mai poate fenta pe pe polițiștii rutieri.
Radarului i s-a ataşat între timp un dispozitiv cu infraroşu care îi ajută pe poliţişti să vadă numerele de înmatriculare chiar şi când lumina e slabă. Rezultatul? Eficiență maximă!
Astfel, sute de şoferi au fost obligaţi numai în ultimele zile să predea permisele de conducere după ce au fost surprinşi de radar conducând cu viteze mult prea mari. Iar măsurile se înăspresc! Poliţia a iniţiat o nouă licitaţie pentru achiziţia altor 50 de radere de ultimul tip. Vitezomanii care au confundat drumurile publice cu pistele de curse au fost obligaţi să predea pentru o lungă perioadă de timp permisele de conducere. Recordul de viteză în localitate îl deţine în acest moment un bucureştean, surprins în week-end, pe o stradă din Capitală, conducând cu 103 kilometri la oră, pe un sector de drum cu limită de 50 km/h.
Județele de pe „lista neagră”: unde se folosesc radarele ultraperformante
Statisticile cu amenzi sunt strâns legate de noile radare din dotarea Poliţiei. Instituţia a achiziţionat cel mai nou model de radar de pe piaţă. Este vorba de opt aparate radar cu laser de tip LTI 20-20 TruCAM, folosite în peste 80 de ţări din întreaga lume.
Radarele, tip pistol, au cameră video HD de înalta fidelitate, capabile să redea marca maşinii, plăcuţa de înmatriculare şi chiar trăsăturile faciale ale şoferilor. Cele opt aparate sunt folosite, în prezent, de Secţia Poliţie Autostrăzi, Poliţia Capitalei şi Inspectoratele de Poliţie ale judeţelor Argeş, Bacău, Braşov, Suceava, Prahova, Timiş, unde se înregistrează valori mari de trafic.
Pistolul mobil poate fi folosit în mai multe direcţii cu precizie.
O nouă VACANŢĂ de cinci zile pentru români, imediat după Paște! O vom ține tot într-un grătărel și o veselie!... Cum arată certificatele care vor înlocui timbrul de mediu. Toamna nu va veni cu vești bune: ar putea deveni obligatorii!...