Copiii şi tinerii folosesc dispozitivele portabile (telefoane mobile, tablete, jocuri electronice) o perioadă de timp de 4-5 ori mai mare decât cea recomandată de pediatri, cu grave consecinţe pentru sănătate, motiv pentru care aceştia pledează pentru interzicerea utilizării acestor aparaturi de către copiii sub 12 ani, relatează Agerpres.
Există numeroase motive confirmate ştiinţific care susţin necesitatea interzicerii utilizării dispozitivelor portabile de către copiii sub 12 ani, printre care:
Dezvoltarea deficitară
Folosirea gadget-urilor reduce din mobilitatea tuturor persoanelor, iar la copii poate conduce la o dezvoltare întârziată, în condiţiile în care mişcarea le permite acestora să dezvolte abilităţi bazate pe învăţare şi atenţie. Lipsa mobilităţii are, la aproape unul din trei copii care intră la şcoală, un impact negativ asupra alfabetizării şi succesului academic.
Probleme cu ochii
Expunerea pe termen lung la ecrane va conduce cu uşurinţă la probleme oftalmologice sau chiar la sindromul privitului la computer. Problemele oculare ale copiilor pot fi prevenite prin limitarea perioadei de timp pe care copilul o petrece în faţa acestor ecrane (30 minute).
Efecte legate de viitorul copiilor
Tehnologia nu are capacitatea de a învăţa copilul lecţiile de viaţă practice şi abilităţile necesare pentru viaţa viitoare, astfel încât supraexpunerea la aceste gadget-uri şi la mass-media i-ar putea afecta negativ viitorul.
Citeşte mai multe pe Agerpres
Veşti rele pentru şoferii români! Amenzile de circulaţie cresc! Ce greşeală din trafic costă 12.500 de lei... Propunere pentru elevi! Liceul s-ar putea scurta la trei ani...