Antena Căutare

Atitudine: Unii cu sacii in spate, altii cu promenada si siesta

"N-ajut, dom'le, pe nimeni, ca la mine nu vine apa. Pe mine cine m-ar ajuta? Sunt militari aici, jandarmi. Fac ei." Afirmatia apartine unui "domn" puhav, a carui burta se revarsa peste pantalonii rosii scurti si se lupta cu tricoul bleumarin care nici d'al naibii nu voia sa stea bagat in pantaloni. Pe piept, la fel de incapatanate se aratau si cojile de seminte agatate de tricou. "Domnul" respectiv asista la spectacolul nocturn. Unii carau si se luptau cu sacii, altii participau de pe margine la spectacol. Ca el mai erau zeci iesiti la promenada. "La siesta, doamna", se adreseaza "domnul" din "imaginea alaturata" vecinei cu bluza cu paiete si semintele din dotare.

Atentionare Cod Galben si Cod Portocaliu de ploi si vijelii in judetele din partea de nord a tarii

Situatia devine aproape enervanta cand numarul "voyeuristilor" incepe sa fie egal cu localnicii din cartierul galatean Valea Orasului, care incarca si asaza saci cu nisip peste saci cu nisip de cateva zile.
"Stati si va uitati. N-ati da o mana de ajutor. Va uitati ca la circ. Duceti-va acasa, macar sa nu va mai vad", striga Elvira din mijlocul sacilor cu nisip. A legat sacii toata noaptea. Pe la 4:00 au lasat-o puterile si oboseala a dictat: somn cateva ore, serviciu schimbul doi si apoi iar la dig, daca mai este nevoie.

VEZI prognoza meteo pentru urmatoarele 10 zile

"La poporul asta numai cu amenzi merge... caci altfel... cu puterea exemplului nu functioneaza", imi atrage atentia un sublocotenent de la ISU.

"Astia stau ca la spectacol, mai ne iau si la misto pe unii dintre noi, iar munca de voluntariat clar o iau in derizoriu sau deradere. Ce pretentii sa ai de la ei? Credeti ca ar merge cu puterea exemplului? Sau ia sa vedeti daca le-ar promite cineva ca le da bani sau... mai stiu io, alimente ceva... Sa vedeti ce s-ar inghesui... Altfel? Voluntariat? Vorbim de lucruri care ei nici nu stiu ce inseamna." Sufla cu naduf, isi sterge transpiratia de pe frunte si continua. E 11:00 noaptea. Noaptea trecuta a dormit doua ore. De o saptamana a dormit vreo 16.

Pana ieri-dimineata, digul lung de aproape 4 kilometri, format din saci cu nisip, aproape a fost finalizat. Se fac ultimele "retusuri, pe acolo pe unde exista infiltratii. Lucram ca la operatii, chirurgical", dupa cum ar spune unul dintre sefii de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta. Secretarul de stat al MAI, Mihai Capra, spune ca, odata digul terminat, si cu cordonul lung de cativa kilometri al digului gonflabil sunt sanse mari ca orasul Galati sa nu fie afectat de viitura care se anunta la sfarsitul saptamanii.

VEZI prognoza meteo pentru urmatoarele 10 zile

Digul gonflabil este o donatie a statului belgian si e umplut cu apa din Dunare cu ajutorul unor pompe. Lantul pe care il formeaza apara zona vamala a portului. Varianta ultima a inundarii controlate de la Cotu Pisicii "ramane inca in picioare", potrivit lui Mihai Capra, varianta pe care o ia in calcul doar daca situatia devine grava.

Tot articolul, in Jurnalul National

Firmele cercetate pentru indiguirile din 2000 prospera de 10 ani pe bani publici... Cum evitam falimentul...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x