Antena Căutare

Calendar Creștin-Ortodox 2019. Când îi sărbătorim pe Sfinții Trei Ierarhi

Calendar Creștin-Ortodox 2019. Când îi sărbătorim pe Sfinții Trei Ierarhi

Calendar Creștin-Ortodox 2019. Când îi sărbătorim pe Sfinții Trei Ierarhi
Sfintii Trei Ierarhi | comuniuneaortodoxa.ro

Pe 30 ianuarie, creștinii îi sărbătoresc pe Sfinții Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Ioan Gură de Aur și Grigorie Teologul. Credincioșii îi sărbătoresc pe acești sfinți încă de pe vremea împărăției lui Alexios I Comnenul. În vremea aceea, cei mai pricopsiți bărbați în învățături îl cinsteau pe Vasile cel Mare, spunând că acesta este înalt la cuvinte.

Pe Ioan Gură de Aur nu îl preamăreau în același fel, crezând că acesta ar fi în chip potrivnic Sfântului Vasile. Despre Sfântul Ioan Gură de Aur se spunea că îi atrage pe enoriași către pocăință, cu cuvintele sale mieroase și iscusința cugetărilor.

Alții îl cinsteau pe Grigorie deoarece se spunea că acesta i-a întrecut în înțelepciune pe elini și alți dascăli cunoscuți. Astfel, după câțiva ani, cei trei ierarhi i s-au arătat lui Ioan, mitropolitul cetății Evhaitenilor și toți trei au spus:

"Noi, precum vezi, una suntem la Dumnezeu şi nu este între noi nici o sfadă sau împotrivire, ci fiecare în vremea sa pornindu-se de dumnezeiescul Duh, am scris învăţăturile spre mântuirea cea de obşte şi folosul oamenilor; şi acelea pe care le-am învăţat noi înşine, le-am dat şi altora spre înmulţirea talantului nostru şi nu este între noi vreunul întâi sau al doilea, ci dacă veţi vorbi de unul, cei doi urmează. Deci, sculându-te, porunceşte acelora care se separă, sfădindu-se, să nu se despartă, luptându-se pentru noi, căci pentru aceasta şi noi ne-am sârguit cât am fost vii, şi după mutarea noastră, ca să împăcăm lumea şi să o aducem într-o unire.”

Astfel, Ioan, mitropolitul cetății Evhaitenilor a făcut precum i-au poruncit sfinții, potolind mulțimea. Sfântul episcop Ioan, văzând că în luna ianuarie se prăznuiesc toți cei trei sfinți ierarhi, pe 1 ianuarie sfântul Vasile, pe 25 ianuarie Grigorie și pe 27 pe Ioan Gură de Aur, i-a unit pe toți pe data de 30 ianuarie. Pomenirea lor a fost împodobită cu canoane, laude și tropare.

Sursă foto: comuniuneaortodoxa.ro

Alex, găsit fără suflare de mama sa în podul casei. Tânărul se pregătea să înceapă o viață nouă... Rugăciune împotriva gândurilor de desfâu. Rostită zilnic, te scapă de patimile trupești...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare Sambata, 04.05.2024, 16:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x