Antena Căutare

Canicula face primele victime: Peste 400 de solicitari la salvare, numai in Bucuresti

Codul galben de canicula a urcat mercurul in termometre pana la 35-36 de grade Celsius, iar indicele de confort termic s-a apropiat, in multe zone, de pragul critic de 80 de unitati, ceea ce, in combinatie cu aglomeratia sau cu varsta si dieferitele afectiuni, a "inrosit" telefoanele la salvare.

Serviciul de Ambulanta al Municipiului Bucuresti-Ilfov a anuntat, de exemplu, ca un numar de 448 de solicitari au fost facute marti, intre orele 8.00 si 14.00. Potrivit managerului unitatii, dr. Alis Grasu, dintre acestea 235 au fost urgente - patru persoane cazute in strada, 59 de solicitari pentru sincope si lipotimii, 60 pentru afectiuni respiratorii, 50 pentru afectiuni digestive, 60 pentru afectiuni cardiace.

Cod galben de CANICULA! Temperaturile vor depasi 35 de grade!

Sfaturi pentru combaterea caniculei

Ministerul Sanatatii a recomandat populatiei ca in aceasta perioada, cu temperaturi extreme, sa evite, pe cat posibil, expunerea prelungita la soare intre orele 11.00 si 18.00 si sa consume zilnic lichide, fara a astepta sa apara senzatia de sete.

VIDEO! Canicula: Vezi metoda japoneza de a racori masina cu pana la 10 grade!

Totodata, medicii sfatuiesc populatia sa consume in fiecare zi cat mai multe fructe si legume proaspete - pepene galben, rosu, prune, castraveti, rosii - deoarece acestea contin o mare cantitate de apa. O doza de iaurt produce aceeasi hidratare ca si un pahar de apa.

CITESTE si...

Afla cum sa te protejezi eficient de canicula!

Nu trebuie consumat alcool, deoarece acesta favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii. Totodata, este obligatorie evitarea bauturilor cu continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

Firmele, obligate sa asigure angajatilor 2 - 4 litri de apa minerala / zi

Angajatorii sunt obligati prin lege, in perioadele cu temperaturi extreme, cand termometrul depaseste 37 grade Celsius sau in conditii de umiditate mare, care pot fi echivalente cu aceste valori, sa distribuie salariatilor apa minerala, cate 2 - 4 litri de persoana/schimb si sa le asigure conditiile minime necesare mentinerii sanatatii, potrivit unui comunicat al Inspectiei Muncii.

Inspectia Muncii, prin intermediul inspectoratelor teritoriale de munca, va controla respectarea masurilor ce trebuie aplicate in perioadele cu temperaturi extreme. Controalele inspectorilor de munca vor viza sectoarele economice in care se lucreaza in spatii deschise si se desfasoara activitati ce necesita efort fizic deosebit, caz in care angajatorul poate reduce durata zilei de munca sau poate esalona ziua de lucru pe doua perioade.

Nerespectarea prevederilor Ordonantei de urgenta 99/2000 privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 la 2.500 lei.

Foto: Intactimages

Amenintari mafiote la Petrosani: Sotia unui politist, agresata pentru ca sotul sa inteleaga "mesajul"... Sumele incasate ilegal de la pensionari vor putea fi restituite si mostenitorilor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x