Antena Căutare

Care este prețul unui metru cub de gaz în anul 2024. Cum se citește corect factura de la gaz

În trecut, piața gazelor naturale din România a fost martora unor schimbări semnificative, iar impactul creșterii prețurilor a fost simțit de către populație.

Care este prețul unui metru cub de gaz în anul 2024. Cum se citește corect factura de la gaz Galerie
Care este prețul unui metru cub de gaz în anul 2024. Cum se citește corect factura de la gaz | Shutterstock

Astfel, prețul gazului natural rămâne un subiect de interes și în anul curent. Acest articol își propune să ofere răspunsuri la cea mai frecventă întrebare: care este costul unui metru cub de gaz în 2024?

Care este prețul unui metru cub de gaz în anul 2024. Cum se citește corect factura de la gaz

Gazul natural, subiectul principal al discuției, este produs prin extragerea din rezervoare subterane, adesea în asociere cu țițeiul, sau din surse precum gazul de șist, obținut prin fracturarea hidraulică (fracking). Compoziția sa constă în principal din gaz metan, cu cantități mici de etan, butan și propan.

Citește și: Distanța la care trebuie așezat frigiderul față de perete. Altfel vei plăti mai mulți bani la factura de electricitate

Pentru a asigura utilizarea în siguranță, gazele naturale sunt supuse unui proces de filtrare, eliminând impuritățile cum ar fi acidul, hidrogenul sulfurat, mercurul, azotul, dioxidul de sulf și vaporii de apă. Un odorant cu miros asemănător ouălor putrezite este adăugat în timpul procesului de producție pentru a detecta eventuale scurgeri de gaze. După aceste etape, gazul natural este considerat curat și este livrat în casele noastre prin intermediul conductelor de gaz.

Datorită furnizării directe în case prin conducte, spre deosebire de alte tipuri de gaze cumpărate, gazul natural este taxat în funcție de cantitatea utilizată, iar acest lucru se realizează prin intermediul contoarelor de gaz natural, care înregistrează consumul și generează facturile de utilități.

Un aspect important în evaluarea costurilor este conversia unităților de gaz în kilowați-oră (kWh). Desigur, unii consumatori utilizează încă contoare mai vechi care nu înregistrează consumul în kilowați-oră, dar transformarea în această unitate este un proces relativ simplu.

Citește și: Cât consumă un aparat de aer condiționat. La ce să te aștepți când vine factura la energie

Cât costă un metru cub de gaz și cum citim factura în 2024

În ceea ce privește costul unui metru cub de gaz în 2024, românii beneficiază în prezent de cel mai scăzut preț din UE la gazele naturale, plafonat de stat la 0.31 lei/kWh până în 2025. Această situație este rezultatul unei ordonanțe de urgență care protejează populația de fluctuațiile pieței. Conform catplatesc.ro, realizând conversia de la 1 metru cub la 10.55 kWh, putem estima că un metru cub de gaz costă aproximativ 3.3 lei, potrivit impact.ro.

De la 1 iulie 2020, piața de gaze naturale din România a devenit o piață liberă, cu toate că plafonul impus de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei rămâne în vigoare până la 31 martie 2023. Cu toate acestea, furnizorii de gaze naturale concurează pentru a atrage clienți, oferind diverse beneficii în funcție de zona de distribuție.

România nu suspendă finanțarea ONU. Ce declară Ministerul Afacerilor Externe și ce țări au stopat finanțarea... Familia lui Vlad Pascu recurge la o nouă metodă pentru a-i reduce sentința tânărului. Ce intenționează să facă...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x