Antena Căutare

Care sunt țările europene ce au relaxat restricțiile după doi ani de pandemie. Condițiile de călătorie în UE

Multe țări europene au început deja să relaxeze o parte dintre măsurile luate pentru combaterea răspândirii virusului Sars-Cov-2. Suedia, Norvegia, Grecia și Cehia sunt printre primele țări care vor relaxa măsurile anti-Covid cât mai curând, iar unele deja au ridicat o parte.

colaj de fotografii cu oameni care poarta masca anti covid-19 Galerie
Suedia, Norvegia, Grecia și Cehia sunt printre primele țări care vor relaxa măsurile anti-Covid. | shutterstock

Statele din întreaga lume au impus o serie de restricții pentru combaterea răspândirii bolii, iar acum, după ce infectările au scăzut, iar rata vaccinării a crescut, au luat decizia să relaxeze o parte din măsuri, treptat.

În Marea Britanie purtarea măştii nu mai este obligatorie, telemunca nu mai este recomandată oficial

Încă din 27 ianuarie, purtarea măştii nu mai este obligatorie, telemunca nu mai este recomandată oficial, iar pentru accesul în cluburi sau la anumite întruniri nu mai este necesar un certificat sanitar.

Şeful guvernului britanic a afirmat că nu va mai prelungi regula ce impune izolarea persoanelor cu test pozitiv la coronavirus, atunci când măsura va expira la 24 martie, însă decizia ar putea fi chiar devansată. „Nu obligăm legal oamenii să se izoleze dacă au gripă”, a explicat el.

Discotecile se pot redeschide, iar capacităţile de primire ale sălilor de spectacole au fost crescute. Totuşi, telemunca rămâne recomandată. La rândul său, guvernul Ţării Galilor, unde valul Omicron a trecut de vârful de cazuri, a anunţat o ridicare treptată a restricţiilor, potrivit Observator.

Italia vrea să ridice o parte din restricții pe 11 februarie

Autorităţilevor să ridice din 11 februarie obligaţia purtării măştii în exterior. Cu toate acestea, italienilor li se va cere în continuare să aibă măşti la ei şi să le poarte, mai ales în mulţimi, a spus el.

Persoanele care vor intra în Italia din alte ţări ale Uniunii Europene şi prezentau dovada unui test negativ sau un certificat ce demonstra că au trecut prin COVID-19 nu vor mai trebui să prezinte un test negativ.

Obligativitatea purtării măştii încă se aplică în interior, în cadrul unui regulament ce urmează să rămână în vigoare până la 31 martie cel mai devreme.

Citește și: Statele care au simplificat regulile de călătorie pentru turiștii din UE. Ce țări au venit cu noi condiții la graniță

Spania în unele regiuni, certificatul COVID-19 nu mai este obligatoriu

Portul măştilor de protecţie în aer liber nu va mai fi obligatoriu în Spania, începând din 15 februarie. Cluburile rămân însă închise. Se va pune astfel capăt măsurii referitoare la măşti, care a fost reintrodusă în 22 decembrie 2021, din cauza valului de infectări provocate de varianta Omicron.

În unele regiuni, certificatul COVID-19 nu mai este obligatoriu, potrivit Digi24.

Citește și: Ministrul Sănătății, optimist în privința pandemiei. Când se așteaptă Alexandru Rafila să revenim la normal

Portugalia a relaxat restricţiile pentru străinii care deţin un certificat verde

Pentru străinii care deţin un certificat digital COVID-19 european, Portugalia a relaxat restricţiile, renunţând îndeosebi la obligaţia ca aceştia să prezinte un test negativ la COVID-19 înaintea intrării pe teritoriul portughez.

Călătorii aflaţi în "posesia unui certificat digital COVID-19 din UE" sau a oricărui alt document "justificativ de vaccinare recunoscut" sunt scutiţi de prezentarea unui test negativ la coronavirus la sosirea pe teritoriul portughez, potrivit deciziei guvernului de la Lisabona.

Citește și: Câte zile de concediu medical poți să iei dacă ai COVID, ești contact direct sau te carantinezi. Cu cât sunt plătite medicalele

Grecia a relaxat măsurile

Pentru intrarea în Grecia, toţi călătorii care au certificat european valabil nu mai sunt obligaţi să efectueze un test PCR.

Cu toate acestea, cei nevaccinaţi vor fi în continuare obligaţi să prezinte un test negativ PCR efectuat în ultimele 72 de ore sau un test rapid antigen negativ efectuat în ultimele 24 de ore, la intrarea în ţară.

În Suedia cetăţenii UE nu trebuie să mai prezinte dovada vaccinării

Nu mai sunt în vigoare restricţii referitoare la programul de funcţionare al restaurantelor şi barurilor, unde nu se vor mai aplică nici regulile de distanţare socială. De asemenea, autorităţile renunţă la limitarea numărului maxim de persoane cărora li se permite participarea la evenimente şi reuniuni.

Suedia a renunţat la cele mai multe dintre restricţiile impuse pentru combaterea pandemiei de coronavirus. Astfel, dovezile privind vaccinarea, trecerea pri boală sau rezultatul negativ al unui test negativ nu mai sunt necesare.

Totodată, Suedia renunţă la purtarea măştii în spaţii aglomerate sau în mijloacele de transport.

Citește și: Până când ar putea fi prelungită perioda de utilizare a certificatului digital privind Covid-19. Propunerea Comisiei Europene

Danemarca: de la 1 februarie, danezii nu mai au nicio restricţie anticoronavirus

Masca de protecție nu mai este impusă, iar la evenimente nu mai este cerut un certificat COVID-19. Danemarca a anulat toate restricţiile interne anti-COVID-19 de la 1 februarie

Evenimentele cu public se pot desfăşura de azi înainte fără limită de participanţi şi petrecăreţii se pot înghesui fără mască pe ringurile de dans din cluburi. Toate acestea pot avea loc întrucât COVID-19 nu mai este considerat "critic pentru societate", desemnare care permitea guvernului să adopte măsuri dure vizând îngrădirea răspândirii sale. Doar călătorii care intră în Danemarca trebuie să prezinte în continuare dovada vaccinării.

Ce este BA.2, ”sora mai mică” a tulpinei Omicron. Cât de periculoasă e și care sunt principalele simptome... Anunțul premierului Nicolae Ciucă după ce infectările au scăzut “îmbucurător”. Ce decizie vrea să ia după data de 15 feb...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x