Antena Căutare

Statele care au simplificat regulile de călătorie pentru turiștii din UE. Ce țări au venit cu noi condiții la graniță

Grecia și Portugalia au impus până acum turiștilor obligativitatea prezentării unui test Covid negativ la graniță, însă acum cele două state au simplificat procedurile de călătorie.

Tânără în aeroport, purtând mască
Grecia și Portugalia au simplificat condițiile de călătorie | Shutterstock

Dacă până acum turiștii care voiau să meargă în Grecia sau în Portugalia prezentau la graniță un test Covid negativ, începând cu 7 februarie situația s-a schimbat. Certificatul Covid atestă fie vaccinarea persoanei respective, fie trecerea recentă prin boala Covid-19, fie rezultatul negativ al unui test PCR.

Citește și: Noi reguli pentru cei care călătoresc în UE. Când expira certificatul verde digital

Portugalia renunță la obligativitatea testului negativ Covid pentru turiștii care intră în țară

Turiștii care „deţin un certificat Covid digital în UE” sau orice altă „justificare a vaccinării” pot intra în Portugalia, fiind scutiți să mai prezinte un test negativ la sosirea pe teritoriul naţional, potrivit deciziei Guvernului, potrivit news.ro.

Portugalia cerea de la începutul lunii decembrie ca pasagerii cu vârsta de peste 12 ani, chiar vaccinaţi împotriva Covid-19, să prezinte teste negative la intrarea în țară.

Această nouă decizie a guvernului portughez vine ca urmare a recomandărilor europene de uniformizare a regulamentului, pentru o mai bună coordonare a regulilor în vigoare pentru călătoriile în interiorul Uniunii Europene.

Totodată, în Portugalia, perioada de valabilitate a testelor antigen a fost redusă de la 48 la 24 de ore. Ca majoritatea ţărilor din lume, Portugalia a cunoscut o creştere de noi infecţii cu tulpina Omicron a coronavirusului.

Citește și: Nevaccinații pot intra în supermarketurile din mall. Ce condiții trebuie să îndeplinească magazinele alimentare

Grecia renunță la obligativitatea testului negativ Covid pentru turiștii care intră în țară

Până acum, pentru a intra în Grecia, adulții și copiii de peste 5 ani trebuiau să prezinte un test rapid antigen făcut cu 24 de ore înainte de călătorie sau un test PCR nu mai vechi de 72 de ore. Începând cu 7 februarie, obligativitatea prezentării unui test negativ Covid dispare.

Ministrul Turismului, Vassilis Kikilias a anunțat că certificatul verde digital este acum suficient pentru intrarea în statul elen și se așteaptă ca turiștii să vină mai devreme, față de anul trecut.

Comisia Europeană propune extinderea perioadei de utilizare a certificatului digital privind Covid

Utilizarea certificatului verde digital ar putea fi prelungită cu încă un an, după ce Comisia Europeană a propus extinderea acestei perioade.

Potrivit actualului regulmaent, certificatul verde digital ar trebui să fie valabil doar până pe data de 30 iunie 2022. Totuși, Comisia Europeană propune acum utilizarea acestuia până pe 30 iunie 2023, potrivit news.ro.

„Boala COVID-19 continuă să fie prevalentă în Europa şi, în acest stadiu, nu se poate stabili impactul unei eventuale creşteri a infecţiilor în a doua jumătate a anului 2022 sau al apariţiei unor noi variante. Prin prelungirea perioadei de aplicare a regulamentului care instituie certificatul, călătorii vor putea continua să utilizeze certificatul digital al UE privind COVID pentru a călători în UE în cazul în care statele membre vor menţine anumite măsuri de sănătate publică. Prin adoptarea propunerii astăzi, Comisia se asigură că Parlamentul European şi Consiliul vor putea încheia procedura legislativă în timp util, înainte de expirarea datei până la care se aplică regulamentul actua”, arată comunicatul de presă al CE.

Nevaccinații pot intra în supermarketurile din mall. Ce condiții trebuie să îndeplinească magazinele alimentare... Veste importantă pentru angajații români. Ce se întâmplă cu tichetele de masă începând de acum...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x