Antena Căutare

Până când ar putea fi prelungită perioda de utilizare a certificatului digital privind Covid-19. Propunerea Comisiei Europene

Utilizarea certificatului verde digital ar putea fi prelungită cu încă un an, după ce Comisia Europeană a propus extinderea acestei perioade.

Certificatul verde digital, ținut de o tânără, în aeroport
Comisia Europeană propune extinderea perioadei de utilizare a certificatului digital privind Covid | Shutterstock

Potrivit actualului regulmaent, certificatul verde digital ar trebui să fie valabil doar până pe data de 30 iunie 2022. Totuși, Comisia Europeană propune acum utilizarea acestuia până pe 30 iunie 2023, potrivit news.ro.

Certificatul digital atestă vaccinarea, trecerea prin boală, sau rezultatul ngativ al unui test PCR. Comisia Europeană a propus, joi, prelungirea perioadei de utilizare a acestui ertificat, pentru facilitarea călătoriei între țările europene.

Reprezentanții Comisiei Europene și-au argumentat popuenrea, evidențiind puterea de răspândire a coronavirusului.

Comisia Europeană propune extinderea perioadei de utilizare a certificatului digital privind Covid

„Boala COVID-19 continuă să fie prevalentă în Europa şi, în acest stadiu, nu se poate stabili impactul unei eventuale creşteri a infecţiilor în a doua jumătate a anului 2022 sau al apariţiei unor noi variante. Prin prelungirea perioadei de aplicare a regulamentului care instituie certificatul, călătorii vor putea continua să utilizeze certificatul digital al UE privind COVID pentru a călători în UE în cazul în care statele membre vor menţine anumite măsuri de sănătate publică. Prin adoptarea propunerii astăzi, Comisia se asigură că Parlamentul European şi Consiliul vor putea încheia procedura legislativă în timp util, înainte de expirarea datei până la care se aplică regulamentul actua”, arată comunicatul de presă al CE.

Citește și: Cât trebuie să stea în izolare bolnavii de Covid-19. Perioada s-a scurtat atât pentru vaccinați cât și pentru nevaccinați

CE propune modificări asupra Certificatului Verde Covid

Comisia Europeană propune, de asemenea, câteva modificări în ceea ce privește certificatul verde digital:

  • Să se includă testele antigenice printre tipurile de teste pe baza cărora se poate elibera un certificat de testare.
  • Să se asigure că certificatele de vaccinare indică numărul total corect de doze de vaacin administrate în orice stat membru, nu doar în statul membru care eliberează certificatul.
  • Să se prevadă că li se pot elibera certificate persoanelor care participă la trialuri clinice pentru vaccinurile împotriva COVID-19. Această măsură are scopul să încurajeze continuarea dezvoltării şi a studierii vaccinurilor împotriva COVID-19.
  • Utilizarea pe plan naţional a certificatelor digitale ale UE privind COVID rămâne la latitudinea statelor membre. Legislaţia UE privind certificatul digital al UE privind COVID nici nu prevede, nici nu interzice utilizarea pe plan naţional a certificatului digital al UE privind COVID (de exemplu, pentru accesul la evenimente sau la restaurante). În acelaşi timp, în cazul în care un stat membru instituie la nivel naţional un sistem de certificate privind COVID-19, acesta ar trebui să continue se asigure că şi certificatele digitale ale UE privind COVID pot fi utilizate şi sunt acceptate pe deplin în scopurile în care se folosesc certificatele naţionale. În plus, Comisia încurajează, de asemenea, statele membre să alinieze perioadele de valabilitate ale certificatelor utilizate pe plan naţional la perioada de valabilitate stabilită la nivelul UE în scopul călătoriilor.

Citește și: Primul medicament pentru tratarea COVID a ajuns în spitalele din România. Cui îi este adresat acest tratament

Pentru a se asigura că prelungirea este adoptată la timp, înainte de 30 iunie 2022, Comisia va invita Parlamentul European şi Consiliul să adopte rapid propunerea d eprelungire a Certificatului verde până la data de 30 iunie 2023.

Recent, în România a intrat în vigoare regulmaentul potrivit căruia trebuie să nu fi trecut 9 luni de la ultima doză de vaccin administată, pentru valabilitatea certificatului vede.

Ce sumă impresionantă a plătitit o femeie de 80 de ani ca să devină fotomodel. Bătrâna a fost păcălită de „agenția de mo... Iluzie optică virală. Crezi că găsești vulpea din imagine? Unde se ascunde animalul, de fapt...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x